Manipulare și minciună

Un popor bine informat nu poate fi prostit cu una-cu două. Nu poate fi prostit nici un popor cu verticalitate, cu toate vertebrele la locul lor. Și atunci, un astfel de popor nu ai cum să-l duci cu zăhărelul, nu ai să-l poți minți. Căci poporul, pur și simplu, nu te va crede.
Are oare nevoie actuala guvernare, fie că e vorba de majoritatea parlamentară, Guvern sau Președinție, de un astfel de popor? Bineînțeles că nu.
Și atunci, face ce face, și tulbură apele. Or, în ape tulburi, se știe, peștele poate fi prins mai ușor.
De ce să mai tot întrebăm unde-i miliardul? De ce să mai tot întrebăm când va fi stârpită corupția? Sau când justiția va fi reformată cu adevărat și va deveni independentă? Sau, pur și simplu, când vom trăi mai bine?
Sunt întrebări incomode pentru cei aflați la guvernare. Și, pentru ca să nu le mai audă, tot născocesc referendumuri, adunăre de semnături, discuții inutile.
Acum, când omul nostru nu-și vede capul de atâtea griji și nevoi – e primăvară și tare mult este de lucru, iar bani – ioc, am pornit discuțiile despre votul uninominal.
De dimineață până seara – tot vot uninominal. Peste tot – la televizor, în stradă, pe garduri, în corturi… ce mai, oameni mari, de tot rangul, sunt în treabă. Miniștri, viceminiștri și tot felul de alte viețuitoare pe lângă treuca puterii, aleargă cu limba de un cot, explicând cât de fericiți vom fi dacă vom accepta votul uninominal.
Personal, încă nu am o părere clară despre acest vot uninominal. O fi mai bun? O fi mai rău?
Despre altceva e vorba. De ce anume acum?
O explicație interesantă am găsit-o pe o rețea de socializare, de la un fost deputat: Ștefan Secăreanu. Iată ce scrie domnia sa: ”Una dintre tehnicile mafiote de control și manipulare a prostimii este aceasta: prostimea trebuie să aibă mereu mintea ocupată cu altceva decât cu problemele ei adevărate”.  Atenție!
Prostime, conform Dicționarului explicativ al limbii române, înseamnă ”oameni de rând, mulțime, sărăcime”. Așa că n-o luați în nume de rău.
Și mai afirmă Ștefan Secăreanu: ”Suntem anunțați că au fost strânse deja aproape 532000 de semnături pentru votul uninominal. Ne așteptăm ca numărul semnăturilor să depășească, în câteva zile, numărul real al prostimii”.
Asta e. Încearcă și nu semnează! Mă refer la cei ce muncesc ”la stat”. Frica le-a fost băgată până în măduva oaselor. Prea puțini curajoși au mai rămas să meargă împotriva sistemului. Nu vedeți ce se întâmplă cu ei? Primarul de la Taraclia, spre exemplu. Sau, mai nou, primarul de Basarabeasca. La dubă cu ei, dacă nu vor să asculte. Iar pe omul de rând, neinformat, a foarte ușor să-l ”convingi” să semneze orice și oriunde.
Iată așa tot adunăm semnături. Ba pentru candidatul Marian Lupu la prezidențiale. Ba pentru votul uninominal. Ba pentru referendumul lui Dodon împotriva primarului de Chișinău.
Vom ajunge vreodată în ziua când vom fi respectați de cei de sus, când nu vom mai fi mințiți? Greu de spus, chiar dacă încerc să fiu optimistă.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *