În Elveția | O nouă oportunitate de dezvoltare personală pentru tinerii din Ungheni

Cinci tineri din Ungheni vor merge în Elveția, unde vor participa în activităţi de educaţie non-formală, alături de tineri din Chişinău, Cimişlia, Bălţi, Soroca, Edineț, Cahul, UTA Găgăuzia, precum și din Elveția, Serbia și Macedonia.
Ei vor participa, în perioada 10-29 aprilie, la schimbul intercultural ce va avea loc în „Satul Copiilor” din Trogen, Elveția.
De notat că acest eveniment este parte a proiectului „Dialog intercultural în Moldova”, implementat de Consiliul Național al Tineretului și având ca partener local în raionul Ungheni Asociația Obștească pentru Copii și Tineret FĂCLIA.
Scopul schimbului intercultural este de a spori nivelul de toleranţă şi dialog intercultural al copiilor/tinerilor reprezentanţi ai diferitor minorităţi etnice din R. Moldova. Se dorește, totodată, de a contribui la creșterea respectului de sine, astfel încât tinerii participanți să-și consolideze identitatea personală. Ei vor fi încadrați în numeroase activități: ateliere și seminare privind dialogul intercultural, drepturile copiilor, toleranță, organizarea și managementul propriilor activități; emisiuni radio; dezbateri; activități sportive și excursii.
Doritorii de participa la acest schimb intercultural au trecut prin două etape de selecție. Inițial, au prezentat dosarele de aplicare cu o scrisoare de motivare și formularul de aplicare. Apoi au participat la interviuri individuale.
De ce-și doresc să participe la acest program?
Valeria Nemțeanu, elevă la Liceul ”Ion Creangă”:
„Vreau să-mi fac noi prieteni și să aflu mai multe despre lume, despre alte țări, despre alți tineri. Odată ce voi reveni în țară, voi organiza activități în care voi împărtăși prietenilor mei din experiența acumulată în Elveția”.
Daniel Friptu, elev la Liceul ”Gheorghe Asachi”:
„Vreau să acumulez noi experiențe și să cunosc alte părți ale lumii, să-mi lărgesc cercul social. Cunoștințele și abilitățile dezvoltate în cadrul schimbului intercultural le voi folosi, în primul rând, pentru dezvoltarea personală, acestea mă vor ajuta la realizarea scopurilor mele”.
Corina Ghițu, elevă la Liceul ”Alexandr Pușkin”:
„Vreau să aflu mai multe despre cultura altor țări, să-mi fac prieteni noi și să obțin cunoștințe care mă vor ajuta în viitor. Revenind acasă, voi povesti colegilor și prietenilor mei despre această experiență frumoasă”.
Elena Starciuc, elevă la Liceul „Ion Creangă”:
„Îmi doresc să valorific propriile tradiții și obiceiuri și să-mi extind cunoștințele despre alte culturi, să îmi fac mulți prieteni și să mă implic în toate activitățile care vor avea loc. La întoarcere, voi organiza o activitate de împărtășire a cunoștințelor acumulate în cadrul schimbului intercultural pentru colegii mei, voi încerca să organizez diferite activități pentru tineri ca să acumuleze cunoștințe într-un mod distractiv”.
Alexandr Zavorotnîi, elev la Liceul „Alexandr Pușkin”:
„Nu pot rata oportunitatea de a vizita Elveția și de a afla mai multe despre cultura acesteia. La întoarcere voi organiza un eveniment de diseminare, la care voi invita toți doritorii de a afla lucruri noi.”
De notat că, în perioada 2014 – 2016, 13 tineri din Ungheni au participat deja la schimbul intercultural din „Satul Copiilor” din Trogen, Elveția.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *