Cu gândul la statutul de municipiu

Se vor pionieri și un exemplu bun în ceea ce privește reforma teritorial-administrativă. 
Călărașiul se dorește municipiu. Dar în actuala-i formulă, practic nu are nici o șansă.
”Pentru a obține statut de municipiu, orașul trebuie să aibă o populație de cel puțin 20 mii de locuitori, să existe sisteme de apă și canalizare în proporție de cel puțin 65% . Există și alte criterii, asupra cărora, deocamdată, nu ne-am concentrat atenția”, afirmă Sergiu Artene, președintele raionului Călărași.
Autoritățile și-au propus s-o înceapă cu numărul populației. La ora actuală, Călărașiul are circa 16 mii de locuitori. De unde să mai ia patru mii? Simplu. Din localitățile învecinate.
Nu, nu vor aduce oameni în Călărași. Se dorește o fuzionare, o alipire a comunei Tuzara și a satului Nișcani la orașul Călărași.
Deja a fost format un grup de lucru, care muncește asupra planului de acțiuni ce urmează a fi inițiat în perioada imediat următoare, pentru a atinge obiectivul propus.
La prima etapă, potrivit lui Sergiu Artene, se preconizează organizarea unor consultări publice cu cetățenii din localitățile vizate. Oamenii trebuie să știe care ar fi beneficiile unei eventuale comasări. Vor fi organizate întâlniri și cu aleșii locali – consilierii – căci anume ei vor trebui să ia decizia finală.
Se va munci pe îndelete, căci, vorba ceea: graba strică treaba. ”Toate se vor face într-un tempo mai lent, dar concret. Ne gândim ca, până la următorul ciclu electoral, din 2019, să întrunim toate condițiile necesare și să înaintăm pachetul de documente pentru a obține pentru Călărași statutul de municipiu”, a explicat președintele raionului.
Ce zic primarii?
Nicolae MELNIC, primarul de Călărași: ”Sigur că ar fi bine ca și Călărașiul să fie municipiu. Chiar dacă nu este clară încă finanțarea orașelor care au statut de municipiu, totuși sperăm că vom avea investiții, pentru că toate programele naționale prevăd că municipiile ar trebui să fie dezvoltate mai mult decât alte localități”.
Petru SORICI, primarul de Nișcani: ”E o idee bună, căci, fuzionând cu orașul Călărași, satul Nișcani ar avea mai multe șanse să progreseze și să se dezvolte, iar cetățenii vor beneficia de servicii de mai bună calitate. Este greu să faci azi față la un sat cu 1900 de locuitori, fără agenți economici în localitate, fără impozite. Nu poți să stai permanent cu mâna întinsă pentru a soluționa o problemă sau alta”.
Vasile DRĂNICERU, primarul de Tuzara: ”Această reformă ce se configurează are și avantaje, dar și dezavantaje. Dacă vă interesează părerea mea personală, atunci eu sunt de acord cu  reforma respectivă”.
La final
Președintele raionului nu vede nici un dezavantaj în ceea ce privește reforma teritorial- administrativă, pusă în discuție. Din contra, sunt doar beneficii. ”Nu e nimic ieșit din comun. Ceea ce ne propunem este în contextul politicilor duse, la momentul actual, de guvernare. Noi înțelegem că reforma teritorial-administrativă este inevitabilă”, a menționat dânsul, după care a accentuat: ”Apropierea de cetățean este prin servicii și nu prin existența primarului într-o localitate sau alta. Eu cred că vom fi un exemplu bun în acest aspect”.
De menționat că, începând cu 13 ianuarie 2017, orașul Ungheni s-a transformat în municipiu cu acte în regulă. Asta, după mai bine de cinci ani de promisiuni și discuții.
Ion HAREA, șeful Oficiului Teritorial al Cancelariei de Stat, reprezentantul Guvernului în teritoriu: ”Cineva s-a bucurat mult că Ungheniul e municipiu. Poate că e și bine: s-a schimbat titulatura. Dar cred că nu asta e principalul. Municipiul trebuie să întrunească o mulțime de precondiții, pentru a-și asigura activitatea și vitalitatea. Așa e în România. La noi? Nici pe departe”.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

2 Comments

  • Tuzara și Seliștea practic sunt contopite în oraș. Folosesc acelaș prefix, acelaș transport în comun… Mă mir că încă nu sunt parte a Călărașilor!

    Reply
  • Greșeala cea mai mare a fost atunci cînd nu sa luat în considerație că or. Călărași este un tot întreg cu Tuzara, Seliște, Novaci.

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *