Patru vieți mistuite în foc și monoxid de carbon
Mare tragedie în satul Cetireni, raionul Ungheni. În a doua zi de Crăciun, au fost depistate fără suflare trei persoane din aceeași familie.
Pe 7 ianuarie, vecinul i-a văzut prin curte. A doua zi, însă, nici o mișcare. Nu a văzut pe nimeni prin ogradă. Nici fumul nu mai ieșea din hogeac. A simțit că ceva e în neregulă. După prânz, pe la ora 15.20, a decis să meargă să vadă ce se întâmplă.
Chiar în prima cameră a dat de gospodarul casei, un bărbat în vârstă de 72 de ani, ce zăcea fără suflare în fotoliu. Pe patul de alături, lângă sobă, zăcea soacra acestuia, tot fără suflare. În vară avea să împlinească 90 de ani.
În camera de alături, era întinsă pe podea gospodina casei. La 2 ianuarie împlinise 71 de ani.
Nimic nu era atins.
Imediat a fost anunțat șeful de post. Într-o oră, la fața locului era deja echipa operativă a Direcției Situații Excepționale și a Inspectoratului de Poliție Ungheni.
S-a constatat că cei trei au decedat din cauza intoxicației cu monoxid de carbon. Pompierii susțin că era blocată cu cenușă gura canalului de evacuare a fumului.
Sătenii, șocați de cele întâmplate, au doar vorbe bune în adresa familiei respective. Ea a muncit ani buni învățătoare la școală, era și consilier local. El a fost agronom. Erau oameni gospodari. Au crescut trei copii, doi dintre care s-au stabilit cu traiul în străinătate.
Anterior, pe 4 ianuarie, a decedat o femeie în incendiu la Morenii Vechi. Potrivit pompierilor, incendiul s-ar fi pordus din cauza încălcării regulilor de apărare împotriva incendiilor la exploatarea sobei de încălzit.
În acest context, Direcţia Situaţii Excepţionale Ungheni atenţionează populaţia în vederea respectării regulilor antiincendiare, în special la utilizarea aparatelor electrice de încălzit şi sobelor.
Pompierii recomandă oamenilor să verifice sursele de încălzire, iar sobele să fie exploatate corespunzător, să îndepărteze materialele combustibile de la sobele de încălzit şi să nu folosească substanţe uşor inflamabile pentru aprindere lor.
Cetăţenii sunt îndemnaţi să asigure verificarea, curăţarea şi repararea, după caz, a sobelor şi coşurilor de fum. Mai mult, specialiştii atenţionează asupra pericolului de izbucnire a incendiilor şi în cazul utilizării aparatelor de încălzit improvizate sau defecte.
Lasă un răspuns