Și alegeri prezidențiale, și referendum local // Primarul rămîne în funcție

referendumÎn timp ce moldovenii mergeau să-și aleagă președintele, locuitorii din Pitușca mai aveau de făcut o altă alegere. Pe 30 octombrie, concomitent cu alegerile prezidențiale, aici a fost organizat și un referendum local privind revocarea din funcție a primarului Ionila Lozovan.
Inițiativa de a organiza referendumul a aparținut unor consilieri, supărați că primărița, timp de un an și jumătate, nu a adus nici o investiție în sat.
”Din partea cetățenilor, noi, consilierii, am inițiat această procedură de revocare. Deja de un an și jumătate, dânsa este în această funcție, dar încă nu a conștientizat ce înseamnă să fii primar. Nu a făcut absolut nimic pentru sat, nu cunoaște nici măcar legislația Republicii Moldova și face ce vrea ea, nu ceea ce trebuie de făcut”, a explicat pentru ”Expresul” consilierul Vasile Tataru. Dânsul a mai spus că doamna primar are un caracter insuportabil și, din această cauză, nici ședințele consiliului local nu se desfășoară așa cum se cuvine.
Deci, referendumul a avut loc. Cetățenii au decis: Ionila Lozovan rămâne în funcție. Au ieșit la vot doar 42,22% din numărul total înscriși în liste de 2718. Majoritatea, 670 dintre ei (59,87%), s-au declarat contra demiterii din funcție a primarului, iar 40,13%, adică 449, au fost pentru demitere.
”Ce să facem, vom lucra în continuare cu ea, chiar dacă acest lucru este practic imposibil”, a făcut o remarcă, după referendum, Vasile Tataru.
”Era clar din start că nu voi fi demisă”, a spus, la rîndul ei, Ionila Lozovan, după care a explicat: ”Este o ambiție a șapte consilieri locali, care sunt nemulțumiți că nu fac lucrurile așa cum vor ei”.
Vasile Tataru spune, însă altceva: ”Am vrut să aducem un om tânăr și energic la cârma satului, ca să facă ceva. Acum, vom merge mai departe așa cum am mers și până acum”. Ionila Lozovan a mai accentuat că este pentru dreptate și niciodată nu va merge împotriva legii. Iar la capitolul investiții, dînsa a vorbit despre proiectul de eficiență energetică pe care l-a obținut gimnaziul din localitate. ”Sunt mulțumită de ceea ce se face acum la gimnaziu. La anul vom face altceva. Nu se poate ca toții banii să vină la Pitușca, mai sunt și alte sate”, a menționat dînsa, ca apoi să-și împărtășească unele planuri: ”Pe viitor, vreau să construim un sistem de canalizare în sat, să amenajăm parcul din localitate. Voi face acest lucru cu sau fără ajutorul consilierilor”.
I-am solicitat să comenteze situația creată la Pitușca președintelui raionului Călărași, Sergiu Artene. ”Este o problemă strictă a localității”, a declarat dînsul, apoi a adăugat: ”Las locuitorii să o soluționeze, pentru că este satul lor și primarul lor”.
Ionila Lozovan a fost aleasă în calitate de primar pe 14 iunie 2015, din partea Partidului Liberal. Dînsa a cîștigat în turul doi, în fața contracandidatului său, Vasile Tataru, reprezentant al Partidului democrat, obținînd  64,27% din sufragii.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *