Cum se crește dafinul în casă

dafinDafinul este perfect potrivit pentru a fi crescut în ghiveci și poate fi în egală măsură un arbust decorativ și o sursă de frunze aromate pentru mâncare. Dafinul, pe numele lui oficial Laurus Nobilis, este originar din Orientul Mijlociu
Dafinul face parte din categoria de arbuști cu frunza veșnic verde, ușor ondulate pe margini, care uscate se folosesc drept condiment aromat. În locurile de unde provine, dafinul poate ajunge la înălțimi de peste 18 metri, suportă tăieri și poate fi modelat în foma dorită. Dafinul se simte foarte bine în ghivece mari, unde poate crește pentru a fi un minunat arbust decorativ.
Deși are origini exotice, dafinul nu este o plantă pretențioasă, fiind foarte ușor de întreținut. Dafinul crește destul de repede, tolerează umbră și semiumbra și se simte bine în soare puternic. Lipsa completă a soarelui direct oprește creșterea dafinului.
Un detaliu esențial pentru creșterea acestui arbust cu frunze parfumate este temperatura. Se simte foarte bine în zilele calde, 27-30 grade Celsius. Are o foarte slabă rezistență la frig sau îngheț, o temperatură de -7 grade Celsius fiind mortală.
În ghivece are nevoie de un sol nisipos, fertil, cu o foarte bună capacitate de drenare, dat fiind faptul că nu suporta bălțirea apei și nici apa stagnată în sol. Transplantarea se face rar, la 3-4 ani, numai primăvara, iar în fiecare an este bine să se înlocuiască pământul de la suprafața cu altul proaspăt.
Tăiat corect – numai primăvara sau toamna, coroana poate lua forma rotundă, se îndesește și este foarte decorativă. Ideal este să fie tăiate toate ramurile din partea de jos, de pe tulpină, începând din al treilea – al patrulea an de viață. Ramurile de sus se păstrează dar se rup frunzele și se țin nu mai mult de trei pe fiecare ramură. Tratamentul acesta este destul de dur și se face în etape, dar în decurs de doi ani, dafinul iși va forma o coroana rotundă și deasă, pentru că este foarte prolific în ceea ce privește lăstarii.
Dafinul are tendința de a crește în înălțime, așa că în momentul în care a ajuns la o înălțime frumoasă (de regulă 1,5 metri) se taie vârful copacului. Asta va încuraja dezvoltarea ramurilor mici, ceea ce va da aspectul rotund, coroanei.
Dafinul ere nevoie de apă multă, mai ales vara în zilele foarte calde. Se udă din abundență dar apa trebuie să dreneze bine. Nu se udă niciodată în exces.
Dafinul are nevoie de îngrășăminte lichide o data la două săptămâni, dar ideal este să foloșești îngrășământ natural o dată la doi ani, atunci când schimbi complet pământul din vasul în care stă planta.
Iarna dafinul trebuie adus în casă. Cel mai bine stă într-o cameră răcoroasă unde are lumină indirectă. Trebuie udat puțin și rar pentru că va stagna din evoluție.
Frunzele se pot culege tot anul, dar mai bune sunt cele adunate în luna august.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

2 Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *