S-au văzut la bibliotecă. Și din nou la un… ceai
Nu este zi în care la Biblioteca ”Dimitrie Cantemir” din Ungheni să nu se întîmple ceva frumos. Dacă nu e o întîlnire cu vreun scriitor, e o lansare de expoziție, un trening, o inaugurare de servicii noi și așa mai departe.
”Ceaiul de la ora patru” și-a făcut deja viză de reședință aici. Vin cititori înveterați, dar șli dintre cei care, așa cum recunosc ei înșiși, nu au mai luat vreo carte în mînă de ani buni. ”Ceaiul….” Îi unește, căci e o întîlnire neformală, unde fiecare poate să-și spună păsul, să vorbească despre cărțile preferate, să citească o poezie sau să învețe ceva nou.
Săptămîna trecută, ”Ceaiul de la ora patru” a avut genericul: ”La răscruce de generații….”. S-a dorit, încă o dată, să se discute despre conflictele între generații, care sînt inevitabile. De ce apar? Cum facem ca să le depășim? Ce pot tinerii? Ce vor cei mai în vîrstă?
Sînt întrebări, la care oamenii încearcă să afle răspunsul de zeci de ani, dacă nu chiar de sute.
Discuțiile și tot ce s-a mai întîmplat i-au cucerit pe cei prezenți într-atît, încît, în loc de o oră, cît era programată, activitatea s-a desfășurat aproape două ore.
Ala Mutilica, șefă de serviciu la bibliotecă, inițiatoarea și organizatoarea ”Ceaiului…”, a venit în fața celor prezenți și cu o prezentare de carte a scriitorului Mihail Gheorghe Cibotaru. Este unul dintre scriitorii emblematici ai Republicii Moldova, cunoscut, mai ales, prin romanul ”Semănătorii” și povestirea ”Mița”. Mihail Gheorghe Cibotaru, însă, are la activi zeci de alte volume de schițe și povestiri, printre care: ”Tăcerea pădurilor”, ”Durerea liniștii”, ”Semaforul”, ”Oameni de omenie”, ”Pasăre călătoare”, ”Sârjoaca”, ”Cu legea pre lege călcînd”. De notat și romanele sale ”Eclipsa” și ”Vijelia”.
Apropo, majoritatea acestor cărți le găsiți la bibliotecă. Merită să fie citite. Nu întîmplător, Lidia Sinighin, bibliotecară-pensionară, a propus să fie organizat un eveniment special dedicat acestui scriitor, pe care criticul literar Mihai Cimpoi îl caracteriza, în ”O istorie deschisă a literaturii române din Basarabia”, în felul următor: ”Mihail Gheorghe Cibotaru este un scriitor de proză, ce se naște la intersecția reportajului literar în vîltoarea vieții și în mrejele diabolic înnodate ale cotidianului „gol”.
Mihail Gheorghe Cibotaru nu este doar scriitor, el a semnat și scenariile pentru filmele: ”Întîlnirea”, ”Cutremurul”, ”Corespondentul special”, ”Hora satului”. A fost un jurnalist remarcabil, care a reușit să adune în jurul său o pleiadă întreagă de publiciști de marcă.
Puțini, probabil, își mai amintesc că a fost și ministru al Culturii și Cultelor al Republicii Moldova în perioada 5 aprilie 1994 – 24 ianuarie 1997.
”Nu prea este cunoscut de actuala generație și e păcat”, a făcut o remacă Ala Mutilica, îndemnînd publicul să vină la bibliotecă, să-i ia cărțile și să le citească.
De notat că ”Ceaiul de la ora patru” din 6 octombrie s-a înscris perfect în șirul de acțiuni dedicat campaniei ”Ne vedem la bilbiotecă”.
Lasă un răspuns