Pentru cine votăm. Mihai Ghimpu (Partidul Liberal)
În preajma alegerilor prezidențiale, Ziarul NAȚIONAL a lansat un ciclu de articole, din care aflăm mai multe despre candidaţii la Preşedinţia Republicii Moldova.
”Expresul” vă propune varianta prescurtată a acestor articole. Cu cît veți fi mai informați, cu atît veți face o alegere mai corectă!
Candidatul nr. 2 – MIHAI GHIMPU (Partidul Liberal)
A declarat intenția de a câștiga fotoliul de președinte, arătându-se convins că „în turul al II-lea potențialul de unioniști de peste 50% va face diferența”. De unde a luat așa calcule? E mai degrabă o (ultimă?) tentativă de a se agăța de o idee emergentă pentru a se salva de la dispariție totală.
Unionismul care i se atribuie lui Ghimpu ar putea fi natural, dacă e să luăm în considerație că a pornit activitatea politică din Frontul Popular. E unul dintre cei mai longevivi politicieni din R. Moldova. Din 1988,e în conducerea Frontului Popular , din 1990 – deputat în Parlament, din 1998 – președinte al Partidului Liberal, în 2009-2010 – președinte al Parlamentului și președinte interimar al R. Moldova. Problema e că traiectoria lui politică pare să o repete pe cea a lui Iurie Roșca.
În această campanie prezidențială scopul lui Ghimpu este mai degrabă altul decât câștigarea alegerilor, iar recursul la unionism, cel mai probabil, e o parte a unui scenariu mai amplu.
Unionismul lui a oscilat în funcție de conjunctura politică – de la negare totală în 2010 („Când vorbim despre limba română, asta nu înseamnă că R. Moldova se va uni cu România. Nu va exista niciodată o fuziune cu România”), trecând prin „pragmatismul” din 2014 („Nu trebuie să vorbim de Unire”), până la susținere totală în 2016 („Noi, PL, am crezut de fiecare dată în Unire, chiar dacă contextul politic (…) nu ne-a permis să spunem asta de fiecare dacă”).
Parteneriatul lui Ghimpu cu Plahotniuc (și implicit al PL cu PD) a fost relatat pe larg. Încă din 2011, în timpul faimoaselor atacuri raider asupra a patru bănci, deputații PL și PD au demonstrat o sincronizare perfectă pentru a-i proteja pe atacatori. Atunci, acest parteneriat a devenit vizibil. Parteneriatul continuă până în prezent.
Mihai Ghimpu niciodată nu a excelat în sondaje. Chiar în timpul când era președinte interimar al R. Moldova, nu depășea 5%. Acum, 39,2% din moldoveni cred că el nu trebuie să fie ales președinte al R. Moldova. Nici PL nu stă mai bine: doar 2,7% din cei deciși ar vota cu liberalii.
Mihai Ghimpu petrolistul. După revenirea în politica mare în 2009, el devine om de afaceri de succes. Patronează două firme petroliere „Eurosim” și „Parstar Petrol”, care au aceiași fondatori (inclusiv Ghimpu) și același administrator Veaceslav Ceban. „Eurosim” deține câteva stații de alimentare cu combustibil (transmise ulterior prin contract de arendă către „Petrom”), care îi aduce venituri oficiale de 500 de mii de lei în 2010. „Parstar Petrol”, o firmă din Cimișlia, în doar un an intră în topul importatorilor de petrol, în rând cu Lukoil, Petrom, Tirex-Petrol. Cum e posibil? E posibil, dacă e patronată de președintele Parlamentului și președintele interimar al R. Moldova, Mihai Ghimpu.
Numai în anul 2011, „Eurosim” a înregistrat venituri de peste 34 de milioane de lei. „Parstar Petrol” – peste 457 de milioane de lei. Cum se obțin aceste venituri? Simplu. Vânzând combustibilul fără licitații la un preț de 2,5 ori mai mare decât cel de procurare întreprinderilor municipale, Î.S. Calea Ferată, Administrației de Stat a Drumurilor – toate subordonate PL. După ce scandalurile au devenit publice „Parstar Petrol” se retrage. Nu dispar însă afacerile și nici schemele obscure. În locul firmei din Cimișlia apare alta – „Get Premium” SRL. Doar în 2015, Calea Ferată din Moldova, întreprindere condusă de liberalul Iurie Topală, a achiziţionat produse petroliere în valoare de 60 de milioane de lei de la acest agent economic.
Neavând practic șanse de a accede în turul doi al scrutinului, rolul lui Mihai Ghimpu în campanie va fi de a ataca candidații anti-sistem de pe centru-dreapta pentru a le sustrage câteva procente de voturi. Discursul unionist al lui va contribui la majorarea punctajului lui Dodon.
Notăm că prezentarea candidaților a fost făcută de către analistul politic Victor Ciobanu în cadrul proiectului„Consolidarea statului de drept şi democratic: contribuţia societăţii civile” susţinut financiar de Ambasada Olandei prin Programul Fondului de Responsabilitate.
Varianta integrală a prezentărilor o puteți găsi pe www.ziarulnational.md
În edițiile următoare ale ”Expresul”-ui vom continua cu prezentările celorlalți candidați la funcția de președinte al Republicii Moldova.
Citiți, analizați și luați decizia corectă!
Lasă un răspuns