Pentru cine votăm. Marian Lupu (Partidul Democrat)
În preajma alegerilor prezidenţiale, Ziarul NAŢIONAL a lansat un ciclu de articole, din care aflăm mai multe despre candidaţii la Preşedinţia Republicii Moldova. ”Expresul” vă propune varianta prescurtată a acestor articole. Cu cît veţi fi mai informaţi, cu atît veţi face o alegere mai corectă!Candidatul nr. 1 – MARIAN LUPU (Partidul Democrat)
A mai avut anterior câteva tentative eșuate de accedere în funcția de președinte. A pășit cu stângul și în această campanie. Procedura de colectare a semnăturilor a fost contestată de mai mulți candidați. Vom adăuga că este imposibil fizic și tehnic de a colecta peste 25 de mii de semnături în timp atât de puțin.
Următoarea gafă a fost donația de 100 000 de lei (circa jumătate din veniturile familiei Lupu din 2014), oferită bisericii de Marian Lupu în timpul ceremoniei de canonizare a Mitropolitului Bănulescu-Bodoni.
Aceste două episoade sunt o demonstrație clară din partea candidatului partidului puterii că în campanie se va face uz de orice metode, inclusiv de cele care vor depăși limitele cadrului legal.
La colectarea semnăturilor deja s-a făcut uz de resursa administrativă, angajații instituțiilor bugetare aflate în gestiunea PD fiind impuși să semneze pentru candidatul Lupu.
Punctul slab al candidatului este ratingul său. Potrivit Barometrului Opiniei Publice din aprilie 2016, pentru Marian Lupu ar vota doar 3,4% din cei deciși. În schimb, 33,1% cred că Lupu nu trebuie ales în această funcție. Ratingul PD este de 4,9% din cei deciși.
De remarcat faptul că ratingul personal al candidatului e în cădere liberă. Dacă în noiembrie 2009 acesta înregistra 20% din preferințele electorale, în 2016 a ajuns sub 2%. Ceea ce înseamnă că acest rating nu poate fi resuscitat în condiții normale. PD, de asemenea, în pofida creșterii constante a numărului primarilor și consilierilor (colecționați din alte partide), nu are rating politic. Iar alegerile prezidențiale sunt politice.
Toate aceste cifre demonstrează că Marian Lupu nu poate câștiga alegerile prezidențiale, lucru cunoscut de staff-ul PD. Acest handicap d epopularitate se va încerca a fi compensat prin celelalte resurse specificate – administrative, financiare și mediatice.
Marian Lupu este un reprezentant tipic al elitei nomenclaturiste. Din 1988 devine membru al PCUS. Din 1991 activează în diferite structuri ale Ministerului Economiei (în 2003 devine ministru).
În 2005 devine deputat pe listele PCRM, este ales președinte al Parlamentului și devine membru PCRM. Din 2009 pleacă în PD și devine președinte al partidului.
Marian Lupu se identifică ca moldovean și s-a pronunțat pentru păstrarea în Constituție a apelativului de „limbă moldovenească” ca limbă de stat a Republicii Moldova. În 2010, în cadrul unei emisiunii TV, Marian Lupu a declarat: „Din punct de vedere științific, vorbesc limba română, din punct de vedere politic – limba moldovenească”. Peste doi ani a declarat: „M-am răzgândit.
Științific nu mai este limba română, cum spuneam anterior, ci limba moldovenească”. Acest episod ilustrează cel mai bine „principiile și valorile” candidatului, care se pot schimba oricând și „oscilează concomitent cu linia de partid”.
În presă s-a scris despre legăturile de business și proprietățile lui M. Lupu. Ar fi avut afaceri cu сontroversatul Sorin Ovidiu Vântu (condamnat în România) prin compania Alianța moldo-română Solidaritatea Ltd., înregistrată în zona off-shore din Insulele Virgine Britanice. Ar deține proprietăți pe litoralul Mării Negre din Bulgaria în valoare de $ 6 mil.
Mesajul din actuala campanie va oscila în jurul „stabilității actualei guvernări, succeselor acesteia și continuării parcursului european”. Toată triada există doar în imaginația bolnavă a actualei guvernări care a capturat statul, l-a jefuit și continuă să-l jefuiască. Marian Lupu este un exponent reprezentativ și relevant al acestei guvernări corupte. În condiții de alegeri libere și corecte, nu are nicio șansă să câștige.
Notăm că prezentarea candidaților a fost făcută de către analistul politic Victor Ciobanu în cadrul proiectului„Consolidarea statului de drept şi democratic: contribuţia societăţii civile” susţinut financiar de Ambasada Olandei prin Programul Fondului de Responsabilitate.
Varianta integrală a prezentărilor o puteți găsi pe www.ziarulnational.md
În edițiile următoare ale ”Expresul”-ui vom continua cu prezentările celorlalți candidați la funcția de președinte al Republicii Moldova.
Citiți, analizați și luați decizia corectă!
Lasă un răspuns