O nouă experiență: și la muncă, și la carte

dual1Noutate! Începînd cu acest an, la Școala Profesională din Nisporeni, o grupă de elevi va studia după o metodă nouă, numită învățămînt profesional dual.
Ce se însemne aceasta? Explicația ne-a oferit-o Dumitru Lupei, directorul instituției.
”Acest sistem de învățămînt este relativ nou pentru Republica Moldova, în timp ce în Europa are o istorie fabuloasă”, a subliniat dînsul, după care a continuat: ”Sistemul de învățămînt dual presupune combinarea studiilor cu practica. Sau, mai simplu de spus, ucenicul, căci așa se va numi în continuare cel ce studiază aici, va merge dimineața să facă practica la fabrică, iar după masă va veni la școală la orele teoretice. Și așa, timp de un an”.
Potrivit lui Dumitru Lupei, în acets an vor beneficia de învățămîntul dual 25 de tineri. Ei vor fi formați în meseria de cusător de încălțăminte, pe care, la modul practic, o vor învăța la o fabrică de încălțăminte din Nisporeni. Mai mult ca atît, la finalizarea studiilor, aceștia au toate șansele să obțină aici un loc de muncă.
Profesorii de la Școala Profesională spun că elevii vin la ore foarte impresionați de ceea ce învață să facă la fabrică. ”Trebuie să recunoaștem că tot ce e nou, este inedit, interesant și, totodată, necunoscut pînă la capăt”, a făcut o remarcă Angela Postolache, maistru-instructor la Școala Profesională din Nisporeni, ca apoi să accentueze: ”Noi, pe lîngă faptul că sîntem mîndri că ne numărăm printre pionierii acestui proiect, sîntem și curioși să vedem ce roade vom culege la finele anului de studii”.
Ucenicii, la rîndul lor, susuțin că au făcut o alegere corectă, iar unii dintre ei își fac deja planuri pentru viitor. ”Am aflat despre acest curs din internet și am decis să vin să încerc. E mult mai interesant să înveți și să faci, totodată, și practică. Sper că, la final, voi obține și un loc de muncă la fabrică”, ne-a spus Ion Dima, unul dintre ucenici.
”Chiar dacă au doar cîteva zile de cînd vin aici, ucenicii se descurcă binișor. Ne străduim să-i învățăm tot ce cunoaștem, ca ei să devină specialiști buni. Vreau să cred că acești tineri sînt viitorii muncitori ai fabricii”, a menționat și Valentina Spinei, maistru-instructor la fabrica de încălțăminte din Nisporeni.
Speranțe mari are și directorul fabricii, Eugen Chirilov. Dînsul afirmă că și-a dorit dintotdeauna un parteneriat cu Școala Profesională, în vederea pregătirii în comun a muncitorilor pentru întreprinderea sa. ”Eu mă zbat de vreo trei-patru ani ca să pregătim cadre pentru fabrică la Școala profesională. Abia acum ideea a luat foc”, a recunoscut dînsul, menționînd, totodată, că nu știe  din ce cauză acest lucru nu a fost posibil pînă în prezent.
Dar grijile nu au luat sfîrșit pentru Eugen Chirilov. Acum, se gîndește cum să facă să-i convingă pe toți ucenicii să rămînă să muncească la fabrică. ”Cu părere de rău, mulți tineri, imediat ce obțin actul de studii, pleacă. E o durere națională”, a explicat dînsul, după care a dat asigurări că cei care vor decide să rămînă să muncească la întreprindere, nu vor regreta, căci salariile sînt bune, la fel și condițiile de muncă.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *