Interesele Pastorului candidat la președinte

rise-pastorValeriu Ghilețchi a renunțat la funcția de episcop al Bisericii Baptiste din Moldova pentru fotoliul de deputat. În Parlament, a făcut lobby pentru importul mai multor vehicule fără plata taxelor vamale. Acum, râvnește la fotoliul de președinte, cea mai înaltă funcție în stat, la care candidează independent.
Fost episcop al Uniunii Bisericilor Baptiste din Moldova, Valeriu Ghilețchi a reușit să colecteze, cu „ajutorul lui Dumnezeu” și mulțumită „dedicării echipei”, peste 18.000 de semnături care să-i susțină candidatura la funcția de președinte. A cheltuit pentru asta, oficial, puțin peste 2.000 de lei, pe care i-a donat grupului de inițiativă din salariul său de deputat.
Venituri de mii de lei din chirii
De altfel, anul trecut, bugetul familiei Ghilețchi s-a ridicat la aproximativ 330.000 de lei: 80% din această sumă a reprezentat contribuția lui Valeriu Ghilețchi, care a încasat banii în calitate de ales al poporului, sub formă de salariu, diurne, premii etc. Cu 65.000 lei a contribuit și soția acestuia, Marina, angajată a „Emanuil” – o comunitate religioasă care oferă consultanță medicală și spirituală.
Alți aproape 50.000 lei au ajuns în bugetul familiei Ghilețchi din dividendele încasate de la firmă de consultanță Management Institut. La aceștia se mai adaugă aproximativ 13.500 lei, încasați de la organizația neguvernamentală „Viața Nouă” pentru chiria unui spațiu comercial situat în apropriera Gării Feroviare din Chișinău.
Familia Ghilețchi mai deține și trei carduri de credit, pe care, la finele anului 2015, era înregistrată suma de 128.000 de lei. Unul din conturi a fost deschis la o bancă din SUA încă din 2003, pe vremea când actualul candidat la președinție era episcop al Uniunii Bisericilor Creştine Evanghelice Baptiste din Moldova.
Valeriu GHILEȚCHI: Călătoresc relativ des în SUA. Am deschis acest card bancar din considerente practice, pentru fi în stare, în timpul călătoriilor, să pot cumpăra diferite lucruri elementare pentru familie – cadouri, cărți, bilete de avion, să pot achita note de plată la hoteluri, restaurante etc.

rise-casa-c
Casa familiei Ghileţchi din sect. Centru, Chişinău. În stânga – vedere din faţă, în dreapta – vedere din spate // Foto: RISE Moldova © 2016

Două case și un spațiu comercial
În plus, Valeriu Ghilețchi, candidatul care va încheia buletinul de vot la prezidențialele din 30 octombrie, este proprietarul unei case achiziționate tot în 2003. Locuința are 180 de metri pătrați și este situată în sect. Râșcani al Capitalei. Doi ani mai târziu, în 2005, familia Ghilețchi a intrat în posesia a 50% din suprafața unei alte case, amplasată în sect. Centru. Potrivit datelor cadastrale, imobilul are două nivele, iar partea candidatului la prezidențiale echivalează cu 170 de metri pătrați.
Valoarea cadastrală a celor două case se ridică la peste 2,7 milioane de lei.
UPDATE // Reacţia lui Valeriu Ghileţchi după publicarea articolului
valeriughiletchi.md: Poza cu casa de 170 mp, din sectorul centru nu este poza casei mele. Casa respectivă, aparține vecinei cu care împărțim un teren comun. Jumătatea de casă care îmi aparține mie nicidecum nu poate fi considerată drept un imobil de lux (poza cu vedere din spate – n.r.).
RISE precizează că, potrivit datelor cadastrale, la adresa respectivă este înregistrat un singur imobil cu două nivele (169,7 metri pătrați) și un garaj (36,1 metri pătrați). Ambele construcții sunt deținute, în cote egale, de Galina Dorogan și familia Ghilețchi, lucru indicat și de Valeriu Ghilețchi în declarația de avere pe 2015.
Valeriu GHILEŢCHI, solicitat de RISE prin telefon: E greșeala vecinei. Vecina până acum nu și-a delimitat proprietatea legat de casa nouă. Și eu am rugat-o pe ea: zic că îmi creează și mie probleme, că arată că eu dețin un imobil de aproape 800 și ceva de mii. În realitate, nu este așa. Ea nu are timp să meargă la Cadastru și să facă delimitarea proprietății. […] Noi am deținut împreună casa veche. Ea pe urmă și-a construit o casă nouă și n-a făcut delimitarea și a creat confuzia asta. N-am dreptul să vă învinuiesc pe Dvs. Documentul (cadastral – n.r.) este așa din cauza că ea nu și-a făcut lucrul până la capăt. Asta e o altă problemă. Dar din nou ea urmează să soluționeze. E proprietatea ei, e casa ei…
Pe lângă locuințe, Ghilețchi mai deține o treime dintr-un un spațiu comercial, evaluat la peste 3,5 milioane de lei, în posesia căruia a intrat în 2012, și care este dat cu chirie organizației neguvernamentale „Viața Nouă”.
La capitolul autoturisme, Valeriu Ghilețchi se poate lăuda cu un Nissan Terrano, achiziționat în 2012 cu doar 5.000 de lei. Asta, în condițiile în care, spre comparație, cu 5.000 de lei poate fi cumpărată cel mult o bicicletă nouă, iar pe site-urile de anunțuri, o mașină Nissan Terrano, produsă în 2001 se vinde cu cel puțin 4.000 de euro (aproape 90.000 de lei).
Valeriu GHILEȚCHI: Automobilul Nissan Terrano l-am cumpărat de la organizația (religioasă – n.r.) „Partenerii”. La momentul procurării automobilul avea 11 ani. Sunt unul din fondatorii acestei organizații. Am condus-o timp de mai mulți ani fără nici o remunerare. Contractul de vânzare-cumpărare se anexează.
Până în 2012, Valeriu Ghilețchi a avut două mașini: un Audi A6, fabricat în 1996, și un Nissan Micra, fabricat în 1995. Deși autoturismele nu mai apar în declarațiile de venit ale lui Ghilețchi încă din 2012, actualul candidat la președinție nu menționează ce a făcut cu ele – dacă le-a vândut sau le-a donat.
Valeriu GHILEȚCHI: Este vorba de o scăpare. Până în 2012 a fost un tip de declarație, în care nu se cerea să fie indicat acest lucru, iar din 2012 a fost introdus un nou formular de declarație cu privire la venituri și proprietate. Din cauza acestei tranziții mi-a scăpat acest lucru, mai cu seamă că vorbim de un automobil care avea deja 15 ani.
Asociat în trei firme
Pe de altă parte, datele din Registrul companiilor arată că Valeriu Ghilețchi este asociat în trei firme din Republica Moldova. Astfel, acesta deține 2,5% din acțiuni la „Nucet”- o societate pe acțiuni cu afaceri în sectorul agricol, dar și 33,33% din compania de microfinanțare Invest-Credit SRL. Unul dintre partenerii săi în această firmă este Ghenadie Russu, cu care s-a asociat și în IC Management Institut SRL, unde Ghilețchi este proprietarul a 10% din capital.
La rândul lui, Russu mai este asociat în Oficiu Inteligent SRL cu Veaceslav Ioniță, fostul coleg liberal-democrat al lui Valeriu Ghilețchi, și cu Igor Munteanu, ambasador al Republicii Moldova în SUA în timpul Guvernelor Filat și Leancă. Compania își are sediul juridic pe str. Tighina 49/3, unde își are sediul și „Nucet” SA.
Datorie dispărută din declarația de avere
În 2011, Valeriu Ghilețchi a împrumutat compania Invest-Credit SRL cu 100.000 de lei. Un an mai târziu, în declarația acestuia de avere nu mai apare nicio informație legată de acest împrumut. În schimb, actualul candidat la președinție devine co-fondator al organizației de microfinanțare.
Tot în 2012, când a devenit co-proprietarul spațiului comercial, Ghilețchi a luat cu împrumut 288.000 de lei, cu 4,5% dobândă pe an, pentru o perioadă de zece ani. În 2015, însă, condițiile de rambursare a creditului s-au schimbat radical, după ce rata dobânzii a scăzut până la 0,5%.
Valeriu GHILEȚCHI (despre instituția de la care a luat creditul): Este vorba de organizația de microfinanțare „Invest Credit”, la care sunt co-fondator și co-proprietar.
Copiii, în serviciul public
După parlamentarele din 2009, Valeriu Ghilețchi a schimbat episcopia cu fotoliul de deputat pe listele PLDM. Doi ani mai târziu, Stanislav, fiul său cel mai mare, a fost angajat în cadrul Cancelariei de Stat, de unde a plecat în 2015. Tânărul a fost șeful grupului de inițiativă pentru susținerea candidaturii tatălui său la funcția de Președinte al Republicii Moldova.
Valeriu GHILEȚCHI: A fost angajat prin concurs, așa cum prevede legislația. Tot în acel an, cu câteva luni mai devreme, a participat și la un alt concurs de angajare la Ministerul Afacerilor Externe și Integrare Europeană, dar nu a trecut concursul. În decembrie a trecut cu bine concursul și a fost angajat. Stanislav a absolvit studiile în SUA la Universitatea Belmont din statul Tennessee cu magna cum laude. În 2015 a câștigat Bursa Chevening a Guvernului Marii Britanii și a plecat la studii de masterand la London School of Economics.
Și fiul mai mic, Eugen Ghilețchi, a activat în serviciul public. În perioada 2013-2015, acesta a lucrat ca economist la Comisia Națională a Pieței Financiare. Ulterior, s-a transferat la Institutul pentru Politici și Reforme Europene – organizație nonguvernamentală unde contracandidatul tatălui său la prezidențiale, Iurie Leancă, este și membru, și șef al Consiliului de administrație.
În 2014, Eugen Ghilețchi a fost unul dintre laureații Galei Studenților Originari din Republica Moldova. Evenimentul a fost organizat sub patronajul prim-ministrului de atunci, Iurie Leancă.
Printre studenții premiați s-a numărat și fiica lui Grigore Belostecinic, rectorul Academiei de Studii Economice din Moldova, fost coleg în PLDM cu Leancă și Ghilețchi.
Lobby parlamentar
În perioada în care a fost deputat, Valeriu Ghilețchi a înaintat mai multe proiecte de lege prin care a cerut importul de autovehicule fără plata taxelor vamale.
2011. Pentru eficientizarea activității caritabile a bisericii, care urma să contribuie la ajutorarea locuitorilor raionului Râșcani, Parlamentul a legiferat importul, fără dreptul de înstrăinare, a unui camion Steyr A680G, fabricat în 1969, pentru comunitatea Bisericii religioase evanghelice „Izvorul Vieții” din Râșcani.
2012. Parlamentul a permis Uniunii Bisericilor Creştine Evanghelice Baptiste din Moldova, unde Valeriu Ghilețchi a fost episcop în perioada 2001-2009, importul unei ambulanțe de tip Volkswagen Transporter T4 Syncro, an de fabricație 1996, pentru Spitalul raional Fălești, fără plata taxelor și fără dreptul de înstrăinare.
2012. Valeriu Ghilețchi a fost co-autor al inițiativei privind importul a șase vehicule pentru Serviciul Protecție Civilă și Situații Excepționale și pentru Primăria s. Zârnești, Cahul, fără plata taxelor de import. Astfel, pe lângă importul a patru autospeciale, s-a permis și importul unui autoturism Opel Zafira, an de fabricație 2004, și a unui autobuz Mercedes-Benz Sprinter-314, produs în 1998.
2013. Ghilețchi a făcut lobby pentru importul în Republica Moldova, în beneficiul Serviciului Protecție Civilă și Situații Excepționale, a unei autospeciale model Volkswagen Type 291 din 1977 și a unei autospeciale de salvare marca Nissan Terrano II, an de fabricație 2002.
2013. Parlamentul a adoptat o altă lege privind importul unui vehicul, cu scutire de la plata taxelor de import. Prin actul normativ, Misiunea Biblică de Binefacere din Moldova a primit dreptul să aducă în țară un Ford Tranzit FT 3501, fabricat în 2002.
„Împotriva” homosexualilor
Candidatul Ghilețchi este membru al consiliilor religioase din cadrul Uniunii Bisericilor Creștine Evanghelice Baptiste din Moldova – „Tineri pentru Cristos” și „Comunitatea Studenților Creștini”. Ultimei organizații Ghilețchi i-a donat, în 2004, un apartament de 86 de metri pătrați, situat în centrul Chișinăului, pe str. Armenească.
Pe lângă apartenența la organizațiile religioase, candidatul la funcția de președinte s-a manifestat drept un promotor al valorilor familiale tradiționale.
Valeriu GHILEȚCHI (de la tribuna Parlamentului, cu ocazia Zilei Familiei, mai 2012): Familia suferă, în prezent, și de un alt gen de atac, pe care l-am putea numi atac ideologic. Tot mai des se vehiculează ideea că familia este o instituție depășită, sugerîndu-se subtil imaginea cuplului liber, inclusiv al celui homosexual, ca substitut al familiei tradiționale.
Inna CÎVÎRJICbanner-rise


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *