Comerț în condiții moderne la poarta Uniunii Europene
La doar doi pași de poarta spre Uniunea Europeană, a răsărit o piață nouă, frumoasă, amenajată în stil rustic. Inaugurarea ei s-a produs pe 2 octombrie, într-o atmosferă de sărbătoare.
Tot satul s-a adunat la eveniment. Au venit la Sculeni și oficialități, și locuitori din satele vecine, dar și din localitățile de peste Prut.
Cel care a deschis larg porțile pieței, invitînd lumea în interior, a fost însuși primarul Vasile Casian. Chiar în debut, dînsul a anunțat că modernizarea pieței s-a datorat unui grant în valoare de 13500 de euro, oferit de Fondul Pădurii Romincka din Polonia, dar și contribuției de circa 400 mii de lei, venită din partea Primăriei Sculeni.
”Toată construcția pieței, începînd de la acoperiș și terminînd cu apeductul și canalizarea, plus instalarea unor indicatoare privind locul amplasării pieței, s-au efectuat din sursele fondului polonez”, a precizat Vasile Casian, menționînd, totodată, că ”această piață va deveni, de acum încolo, o carte de vizită a satului”.
Dînsul a mărturisit că visa la un asemenea proiect de mult timp. Iată că acest vis i s-a realizat. Primarul a dar asigurări că modernizarea pieței nu se va încheia aici, că vor mai fi construite gherete în piață, astfel încît mai multe persoane să aibă posibilitatea să-și dezvolte afacerile la Sculeni.
”Este foarte plăcut să urmăresc cum se schimbă în bine aspectul localității. Vreau să remarc că această schimbare nu ar fi avut loc, dacă autoritățile locale nu și-ar fi dorit acest lucru și nu ar fi fost deschise spre o colaborare cu fondul nostru”, a subliniat Xenia Kraevsky, reprezentata Fondului Pădurii Romincka, prezentă și ea la festivitate.
A salutat schimbările produse și președinta raionului, Ludmila Guzun, care s-a arătat satisfăcută de ceea ce a văzut aici. Dînsa și-a exprimat speranța că și administratorii celorlalte piețe din raion vor lua exemplu de la Sculeni.
Cel mai mult, însă, s-au bucurat beneficiarii direcți ai pieței, adică vînzătorii și cumpărătorii. Cu toții au declarat că piața a devenit de nerecunoscut.
”Pînă nu demult, eram nevoiți să vindem produsele ca în drum. Acum avem la dispoziție mese mari și acoperiș deasupra capului, avem apă la robinet, canalizație, comodități la care nici nu îndrăzneam să visăm”, a mărturisit Ecaterina Simonov din Grubna Nouă, Fălești. Femeia vine la Sculeni zilnic să comercializeze legumele pe care le cultivă acasă.
Și cumpărătorii, mai ales cei de peste Prut, care preferă să-și facă piața la Sculeni, susțin că schimbarea este și vizibilă, și binevenită.
”Piața de aici reprezintă o oportunitate pentru localnici, oameni gospodari, să-și dezvolte micile afaceri. Noi, cei de dincolo de Prut, avem oportunitatea să cumpărăm produse de bună calitate aici.
Mie, bunăoară, îmi plac produsele legumicole, dar și brînzeturile. Știu că sînt cît mai apropiate de produsele ecologice, ceea ce contează foarte mult”, și-a împărtășit impresiile Teodor Robu din Iași.
Evenimentul a culminat cu un concert de zile mari, susținut de colectivele artistice locale. Invitată specială a fost interpreta de muzică populară Adriana Ochișanu.
Lasă un răspuns