Beția, problema satului moldovenesc
Cu vreo două-trei săptămîni în urmă, la Boldurești, raionul Nisporeni, s-a produs o tragedie. Povestea e simplă: o femeie și-a înjunghiat concubinul. O fi vrut el mîncare și, pentru că nu a primit-o, și-a luat la bătaie consoarta. S-o fi supărat ea tare de tot și, în furia sa, a luat cuțitul și l-a înjunghiat. Dar…
Oamenii din sat vorbesc că cei doi, destul de tineri de altfel (el are 41 de ani, ea – 34), erau văzuți foarte des chercheliți. Munceau cu ziua. Nu vroiau nimic altceva decît un pahar cu vin. Dacă se întîmpla să cîștige un ban, tot pe băutură îl dădeau.
În consecință, el a ajuns în spital, iar ea – pe banca acuzaților.
Pentru fapta sa, femeia riscă pînă la 12 ani de închisoare. Bărbatul, după ce se va însănătoși, are șanse să ajungă și el pe mîna poliției și să răspundă pentru leziunile corporale pe care le-a provocat concubinei sale.
”Beția, din păcate, este o problemă generală a satelor noastre, nu doar a Boldureștiului”, a ținut să accentueze primarul Vasile Miron, după care a precizat: ”Aceasta se acutizează, mai ales, toamna, cînd apare tulburelul”. Referindu-se la cei doi, care au făcut o imagine proastă satului, primarul i-a descris în felul următor: ”Sînt o familie social-vulnerabilă, care toată viața au avut grijă doar de suflețelul lor: să bea și să se bată între ei. Astfel de persoane ne strică imaginea satului. Pe gospodarii adevărați, care muncesc, nimeni nu-i vede”.
Potrivit lui Vasile Miron, imediat ce apare vinul nou, apar și primele conflicte în familii. Lumea bea, bea mult. Uneori, susține dînsul, este imposibil să discuți cu cetățenii în birou, din cauza mirosului puternic de alcool care vine de la unii dintre ei. ”În asemenea cazuri, sînt nevoit să ies afară ca să vorbesc cu oamenii, dar și pentru a lua o gură de aer”, face o remarcă.
”Ce-i de făcut?”, întreb. ”Muncim, umblăm, vorbim, dar ce poți să vorbești cu astfel de oameni care, de dimineață, au numai grija paharului?”, răspunde, după care punctează: ” Spun despre aceasta cu mare durere în suflet, dar asta e realitatea”.
Cu durere în suflet, și primarul de Bahmut, raionul Călărași, a recunoscut:”Se bea și la noi ca și în toate satele. Se bea vin în exces. Peste tot e cam aceeași situație. Nu suntem doar noi”.
Slavă Domnului că, deocamdată, aici nu au avut loc întîmplări nefericite din cauza consumului excesiv de alcool.
”Care-i soluția?”, îi adresez aceeași întrebare. După o scurtă pauză, răspunde: ”Totul pornește de la nivelul de trai. Dacă omul nu are de lucru, probabil își îneacă amarul în pahar. Părerea mea este că situația se va schimba în bine numai atunci cînd oamenii de la sate vor avea un loc de muncă stabil și un salariu decent”.
Mult mai optimistă s-a arătat Maria Artiomov, primar de Năpădeni, Ungheni. ”Nu am probleme cu beția în sat”, a declarat senin. Fiind întrebată dacă, din punctul ei de vedere, beția este, totuși, o problemă a satelor moldovenești, a evitat să răspundă, limitîndu-se doar să accentueze: ”Eu răspund de satul meu. Pot spune că nu am probleme cu beția în sat”.
Ce-i drept, dînsa a recunoscut că mai există și la Năpădeni ”cîte unul-doi care nu se dau înlătură să mai ia cîteva păhărele de vin în plus”.
”Trebuie să le creăm cetățenilor noștri mai multe condiții de odihnă, să-i implicăm în diverse activități culturale, sportive, astfel ca ei să nu aibă timp de chefuri și beții”, a punctat Maria Artiomov la final.
Reamintim că, potrivit celor mai recente date ale Organizației Mondiale a Sănătății, din anul 2011, Republica Moldova se află pe locul II în lume după consumul de alcool.
De Ziua Națională a Vinului, care s-a desfășurat la Chișinău pe 1-2 octombrie, s-au băut peste 115 mii de sticle de vin, susțin organizatorii. E mult, e puțin?
Lasă un răspuns