Valeriu Gorincioi: ”Corupția este o problemă complexă, iar soluționarea ei ține de noi toți”
Pe 16 iunie, la Călărași a fost lansat oficial proiectul ”Profilaxia corupției la nivel local în parteneriat cu autoritățile publice locale, societatea civilă, mass-media locale”, implementat de către Asociația Pedagogilor, Studenților și Elevilor ”Vedemecum” din Călărași, în cadrul Proiectului ”Transparența și responsabilitatea autorităților publice locale prin activități comune ale mass-media și ONG-urilor locale și regionale”, finanțat de Uniunea Europeană, prin Centrul Contact.
Cu acest prilej, i-am solicitat un interviu lui Valeriu Gorincioi, președintele ”Vedemecum”.
Domnule Gorincioi, cît de necesar este un asemenea proiect pentru Călărași?
Înainte de a vă răspunde la întrebare, vreau să zic că acest proiect este unul dintre cele șase proiecte de acest gen, implementate în diverse raioane ale Republicii Moldova. Dacă e să mă refer la oportunitatea proiectului pentru raionul Călărași, voi menționa că este oportun, ceea ce, însă, nu înseamnă că raionul Călărași are probleme mai mari, iar corupția este deosebit de gravă aici. Nu. Este tot atît de gravă cu e în toată republica. Ați putea să mă întrebați: de ce atunci a fost ales anume Călărașiul? Simplu. Pentru că noi am fost activi și, din multitudinea de cereri prezentate la Centrul ”Contact”, am fost selectați noi ca fiind activi din punct de vedere civic și social.
Putem spune acum că raionul Călărași, practic, are noroc, căci anume aici va fi implementat un astfel de proiect.
Sigur, are într-un fel noroc. Noi trebuie să luptăm cu acest fenomen negativ – corupția, la nivel de întreaga țară. Iar noi, cei din Călărași, fiind implicați într-un șir de activități, fiind mai bine informați, fiind puși în situația de a educa tinerii – căci proiectul prevede inclusiv educația tinerilor – cred că vom fi avantajați în raport cu alte localități. Or, persoanele informate pot să lupte mai calitativ și mai calificat cu acest flagel.
Cum au reacționat reprezentanții administrației publice locale atunci cînd ați venit cu ideea și le-ați propus să fie parteneri în acest proiect?
Prima fază a proiectului a prevăzut elaborarea și aprobarea proiectului anti-corupție la nivel de consiliu raional. Trebuie să remarc implicarea destul de serioasă a președintelui raionului, a vicepreședinților, a secretarului Consiliului Raional, dar și a angajaților din diferite direcții și secții ale Consiliului raional. Ei au fost cei care au format grupul de elaborare a Planului strategic local de acțiuni anti-corupție și integritate a Consiliului raional. Planul deja a fost elaborat, iar pe 26 mai, a fost aprobat în ședința Consiliului raional.
Să revenim la proiect. Ce vă propuneți să realizați în următoarele luni?
Ceea ce ne propunem să realizăm este în contextul Planului aprobat de Consiliul raional. Ei își propun mai multă transparență în gestionarea banilor publici, împărțirea terenurilor, participarea la tendere etc. Noi, AO ”Vedemecum ”, împreună cu dumneavoastră, cei de la ”Expresul”, ne propunem mai multe activități de informare și educare a cetățenilor. Adică, vom lucra cu resursa umană. Vor fi inițiate cluburi de dezbateri în mai multe școli din raion, vor fi desfășurate zile anticorupție în mai multe localități, seminare cu reprezentanții administrației publice locale, seminare cu profesorii de educație civică și diriginții. Vor fi organizate și concursuri pentru elevi. Vom elabora materiale publicitare, inclusiv pliante, bannere, broșuri, un spot publicitar. Toate acestea vor face ca proiectul să fie auzit și să aibă un impact cît mai mare asupra populației.
Chiar credeți că, dacă la Călărași se va vorbi mult mai mult despre corupție, va fi posibilă minimalizarea acestui flagel?
Sîntem conștienți de faptul că, oricît de bine ar lucra un ONG sau o publicație periodică, nu vom reuși să soluționam în totalitate o problemă sau alta, mai ales într-o perioadă de timp restrînsă. Nu vom putea. Corupția este o problemă complexă, iar soluționarea ei ține de toți actorii, de toată societatea, de fiecare cetățean în parte. Dar o minimalizare a problemei eu cred că poate fi. Or, dacă cetățeanul este învățat să nu dea mită, dacă începe să conștientizeze acest fapt și luptă în apărarea drepturilor sale, e un pas înainte. Apropo, în domeniul educație deja se observă primele realizări în eradicarea corupției. Lucrul început de fosta echipă a Ministerului Educației și continuat de actuala echipă dă roade. Există deja semne clare că se luptă cu mita, că e mai multă transparență. Observați care sînt condițiile la bacalaureat, la examenele de absolvire, la admitere. Toate acestea inspiră încredere că în societate se poate produce o schimbare. Dă Doamne ca și în alte domenii lucrurile să se miște în acest fel.
Împreună, cred, vom reuși.
Absolut de acord.
Precizăm că activităţile realizate de Centrul CONTACT sînt parte a proiectului „Transparenţa şi responsabilitatea autorităţilor publice prin activităţi comune ale mass-media şi ONG-urilor locale şi regionale”, implementat de Centrul CONTACT, cu suportul financiar al Uniunii Europene şi are scopul de a contribui la consolidarea rolului societăţii civile şi mass-media în monitorizarea şi prevenirea corupţiei la nivel local în Republica Moldova, prin formarea de capacităţi comune ale ONG-urilor, mass-media şi autorităţilor locale de a implementa iniţiative participative.
Conţinutul acestui articol nu reprezintă în mod obligatoriu poziţia oficială a Uniunii Europene sau a Centrului CONTACT.
Lasă un răspuns