La treabă | Secretele privind uscarea fructelor și legumelor au fost descoperite

uscarea fructelor”Tehnologii de uscare și marketingul fructelor uscate”, așa s-a întitulat  seminarul pentru agricultorii călărășeni, organizat de Agenția Națională de Dezvoltare Rurală ACSA, pe 23 septembrie. În calitate de consultant și expert s-a produs Ludmila Castraveț, specialist în marketing din Chișinău, care i-a condus pe fermierii călărășeni prin toate noțiunile de marketing la producerea și comercializarea fructelor uscate.
Noțiuni de marketing la producerea și comercializarea fructelor uscate
(de la Ludmila Castraveț citire)

Uscarea produselor vegetale este de mai multe feluri: naturală – la soare; prin convecție – materia primă este deshidratată într-un curent de aer cald purificat uscat; în strat fluidizat; cu raze infraroșii; cu ultrasunet etc.
Pot fi prelucrate și, implicit, uscate: toate tipurile de fructe, fructe de pădure cultivate, legume și zarzavat, rădăcini, rădăcinile de plante medicinale, pepenele galben, plantele aromatice, dar și produsele vegetale pentru hrana animalelor.
Disponibilitatea materiei prime și calitatea acesteia, soiurile adecvate care vor fi fabricate, capacitatea de procesare legată de disponibilitatea materiei prime reprezintă cîteva dintre principalele aspecte pentru deschiderea unui nou centru de procesare a fructelor și legumelor.
Cel mai important indice este cererea cumpărătorului și satisfacția consumatorului, iar calitatea asigură continuitatea activității de producere și export.
Uscarea fructelor a fost întotdeauna o îndeletnicire în Republica Moldova. La începutul secolului trecut, prin 1913, Moldova era renumită prin exportul de prune, care erau de o calitate deosebită.
În ultimii ani, această îndeletnicire este readusă în satele moldovenești.
O concluzie: Republica Moldova are oportunități pentru industria produselor uscate, deoarece piața acestora este în creștere. Toate secretele de uscare a fructelor și legumelor au fost menționate.
Dar mai există o frică printre oameni – totuși, trebuie să-ți asumi anumite riscuri atunci cînd vrei să inițiezi o afacere!
În vizită la uscătoria de fructe din Călărași
După ce partea teoretică s-a încheiat, agricultorii au mers în vizită la gospodăria țărănească Mihai Diacon, pentru a lua cunoștință de utilajul de uscare a fructelor, de utilajul de pregătire a fructelor, de metodele de pregătire a materiei prime și modelele de ambalaj și etichete. ”Bazele uscătoriei au fost puse în toamna trecută, dar testarea a fost făcută recent. Datorită seminarului de azi, am aflat lucruri noi, pe care le voi pune neapărat în practică în sezonul următor, cînd uscătoria va începe să funcționeze”, a subliniat Mihai Diacon, care este și coordonator de proiect ACSA Călărași.
Apropo, uscătoria lui Mihai Diacon usucă fructele și legumele numai cu ajutorul soarelui. Ideea a fost împrumutată de la armeni, iar realizarea s-a datorat unui suport financiar din partea Ministerului de Externe al Poloniei. Mihai Diacon are și o uscătorie pe bază de microunde. Aceasta este parțial funcțională, dar mai rămîn anumite elemente legate de infrastructura clădirii.
Potrivit unui calcul, cele două uscătorii vor putea să usuce pe sezon aproximativ 300 tone de fructe și legume.
Mihai Diacon spune că, pînă în sezonul următor, care va începe în luna mai a anului viitor, va reuși să creeze un fel de asociație, un grup de producători, în special din cei care dețin plantații de pruni, pentru a dezvolta această afacere.
”În raion avem 382 hectare de plantații de pruni, iar numărul lor crește din an în an. La  seminar au participat cei care sînt interesați de acest tip de agricultură. Cred și sper să reușim”, a subliniat Mihai Diacon.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *