Hosta, una dintre cele mai frumoase flori de toamnă pentru grădină

flori-3Hosta este una dintre zecile de specii de crin, cunoscută în limbajul popular sub numele de ”crin de toamnă”.
Hosta este un soi extrem de popular, nu necesită îngrijire specială și este cultivată în special datorită frunzelor sale extrem de frumoase. Acestea se dezvoltă foarte ușor, inclusiv la umbră, și se prezintă într-o gamă largă de forme, culori, dimensiuni și texturi.
Frunzele pot avea diferite culori solide, precum albastru, verde, auriu sau galben. Florile hosta înfloresc vara tîrziu și de cele mai multe ori sînt crescute pentru a produce un număr mai mare de flori sau chiar mai atractive. Unele plante noi pot avea 50-75 flori pe tulpină.
Îngrijirea
Hosta sînt considerate a fi plante care tolerează umbra. Totuși, cele mai multe nu prosperă dacă sînt crescute la umbră totală. Cea mai indicata locatie de plantare este o zonă în care există soare dimineața și umbră după-amiază. Solul ideal este unul organic, bogat în nutrienți. Dacă dispuneți de un sol argilos, este necesară adăugarea unor materii organice suplimentare.
Plantarea se face de obicei primăvara, cînd solul atinge o temperatură constantă de 12-14 grade, iar rădăcina se va planta la o adancime de cel puțin 12-16 cm, pentru a lăsa spațiu suficient pentru dezvoltarea rădăcinii. Este suficientă udarea plantei doar o dată pe săptămînă, excepția făcînd-o solul nisipos, care necesită udarea mai frecventă.
Înmulțirea
Hosta se înmulțește prin divizare. Divizarea se face primăvara, atunci cînd nu sînt muguri în creștere din centrul plantei și se face o dată la cîțiva ani.
Daunători
Melcii sînt cei mai frecvenți dăunători ai crinului. Aceștia atacă frunzele și lasă găuri mici în acestea. Prin utilizarea unor substanțe speciale la începutul primăverii, melcii pot fi mai ușor de controlat. O altă modalitate de a scăpa de invadatorii melci, este amplasarea unor capace sau borcane, în care s-a pus bere. Melcii sînt atrași de aceasta, și se vor înneca.
Musca de viță-de-vie atacă marginile frunzei, lăsînd crestături neregulate pe marginea acestora. Larvele sînt cele care reprezintă cea mai serioasă amenințare, deoarece acestea se hrănesc cu rădăcinile și coroana plantei.
Nematozii sînt viermi microscopici care infesteaza frunzele. Inițial, aceștia se dezvoltă în sol, iar spre sfîrșitul verii, ajung spre frunze, pe care le atacă. Acești dăunători constituie o problemă relativ noua, iar pînă în prezent nu s-au constatat medode eficace pentru eradicarea lor.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *