Cadou frumos din Scoția. Trei mașini de intervenție pentru regiune
Motiv de bucurie pentru pompierii și salvatorii din regiunea Ungheni-Nisporeni-Călărași. Trei dintre cele șase autospeciale de intervenție în situații excepționale, care au ajuns recent în Moldova din Scoția, au fost repartizate la Ungheni, Nisporeni și, respectiv, Călărași.
Pompierii de aici s-au ales și cu echipamente speciale pentru acțiuni de salvare, inclusiv furtunuri, aparate izolante, generatoare, seturi de haine speciale, antiincendiare.
Donația a fost transmisă de scoțieni colegilor moldoveni într-o atmosferă festivă, pe 9 septembrie.
Mai mult ca atît, în perioada 4-8 septembrie, 45 de pompieri din R. Moldova, inclusiv 23 din Ungheni-Nisporeni-Călărași, au fost instruiți de un grup de 16 pompieri din Scoția, cum să utilizeze echipamentele primite.
De notat că donația oferită valorează circa 200 mii de euro și face parte dintr-un proiect moldo-scoțian, inițiat în 2009.
UNGHENI
”Sîntem foarte bucuroși de darurile primite din partea colegilor din Scoția. Le sîntem recunoscători pentru tot ce ne-au oferit”, a declarat Oleg Blișceac, șeful Direcției Situații Excepționale Ungheni, arătîndu-se mai mult decît satisfăcut de donație, dar și de rezultatele cursurilor de instruire, la care au participat șapte tineri specialiști, pompieri și salvatori din Ungheni.
În prezent, cei 51 de angajați ai Direcției Situații Excepționale Ungheni au la dispoziție 12 autospeciale, astfel că au posibilitatea să intervină mult mai prompt în cazuri de urgență.
CĂLĂRAȘI
Mare bucurie! Iar motivul bucuriei pompierilor și salvatorilor călărășeni este și de înțeles, căci, pînă nu demult, aveau la dispoziție doar trei autospeciale.
”Grație acestei mașini, vom avea posibilitatea să acordăm servicii mai calitative cetățenilor aflați în diverse situații excepționale. Asta, pentru că unitatea de transport pe care am primit-o este dotată cu toate cele necesare pentru o intervenție operativă și de calitate”, a spus Nicolae Steclari, șeful Secției Situații Excepționale Călărași.
NISPORENI
Spre deosebire de ungheneni și călărășeni, pompierii din Nisporeni au fost un pic mai privelegiați în ceea ce privește instruirea profesională. Deoarece anume ei au fost gazdele pompierilor din Scoția, practic fiecare din cei 22 de angajați ai Secției Situații Excepționale (SSE) a avut posibilitatea să se școlarizeze. Ce-i drept, la final au primit certificate ce confirmă studiile respective doar 9 persoane.
”Sîntem mîndri de faptul că anume nouă ne-a revenit onoarea să-i găzduim pe colegii din Scoția. Cred că acest fapt se datorează lui Charles Nicolson, un vechi prieten al Nisporeniului, care a contribuit la organizarea a numeroase acțiuni de caritate pentru orașul nostru, dar și pentru echipa noastră de pompieri. Apropo, dînsul e și cetățean de onoare al orașului Nisporeni”, a explicat Victor Tulbure, șeful SSE Nisporeni. Dînsul a precizat că autospeciala proaspăt primită va fi a patra la număr și, cu siguranță, le va prinde bine.
Scoțienii în prim-plan
Le-a plăcut Moldova? Ce impresii le-a lăsat aflarea la Nisporeni? Sînt întrebări pe care le-am adresat oaspeților din Scoția.
Paul Mcniven: Sînt pentru prima oară în Republica Moldova. Pot să spun că pompierii de aici, de la Nisporeni, sînt foarte harnici și deschiși spre noi proiecte. Mi-a făcut plăcere să lucrez cot la cot cu ei în aceste zile deloc ușoare, în care am suportat cu greu căldura de afară. Am văzut că automobilele lor de intervenție sînt diferite de ale noastre și m-am convins că au fost necesare aceste cursuri. M-am mirat că nu am întîlnit printre moldoveni pompieri-femei. La noi femeile salvatoare sunt în număr mare și nu cedează cu nimic bărbaților.
Ian Murray: Deși am avut parte de condiții climaterice dificile pentru orele practice, lucrînd pe caniculă, consider că am reușit să realizăm în comun un transfer de experiență util și productiv. Sper că această experiență va continua.
În plus, am descoperit aici, la Nisporeni, soluția împotriva căldurii – o bere răcoroasă și gustoasă, pe care am savurat-o, desigur, înafara orelor de muncă.
Lasă un răspuns