Să sărbătorim! Cînd și unde?

www.moldpres.md
www.moldpres.md

Sfîrșitul lunii august aduce cu sine două mari sărbători naționale: Ziua Independenței, marcată la 27 august, și Ziua Limbii Române, marcată la 31 august.

www.moldpres.md
www.moldpres.md

Acestea nu pot și nu trebuie să treacă neobservate. Unde mai pui că, pe 27 august, se împlinesc exact 25 de ani de la proclamarea independenței Republicii Moldova.
Peste tot vor avea loc ample manifestații culturale, prilejuite de aceste două evenimente importante.
Autoritățile, responsabilii din cultură: și cei de sus, și cei de mai jos, au schițat programele de sărbătoare pentru toți și pentru toate gusturile. Ne promit zile pline de evenimente, zile de neuitat.
Deci, care este programul manifestațiilor și activităților consacrate Zilei Independenței și Zilei Limbii Române la Ungheni, la Călărași, la Nisporeni?
UNGHENI
Principalele evenimente culturale vor fi organizate de către Primăria Ungheni, căci, tradițional, în aceste zile, e și Hramul orașului (28 august, de Sf. Maria), și Zilele orașului. Doar că în acest an, în loc de patru zile, unghenenii vor sărbători doar două zile.
Și Secția Raională Cultură și Turism vine cu un program am­plu. Începînd cu 25 august și pînă la 31 august, zilnic, la Biblioteca publică raională ”Dimitrie Cantemir”, vor avea loc vernisări de expoziții de carte tematice, compoziții literar-muzicale, concursuri, discuții și diverse dezbateri.
La Casa raională de cultură din Pîrlița, pe 30 august, se va desfășura concursul raional mu­zical ”Bate clopot peste țară”.
În ziua de 27 august, colectivele model din raion vor porni într-un alai de sărbătoare chiar de dimineață, la ora 9.30, pe strada principală a orașului Ungheni. La ora 10.00, la Troița Martirilor Neamului, va avea loc mitingul și serviciul divin dedicat Zilei Independenței.
Începînd cu ora 11.00 – cîntec, joc și veselie pe Piața Independenței din Ungheni.
CĂLĂRAȘI
Sărbătorile naționale aduc și la Călărași multă voie bună, multe evenimente frumoase.
Potrivit lui Dumitru Trifan, șeful Direcției Raionale Cultură și Turism, ziua de 27 august va debuta la ora 10.00, cu Parada portului popular.
”Coloana cu participanți va porni din scuarul primăriei și va merege pînă în scuarul domnitorilor, din fața Consiliului Raional”, a explicat dînsul.
În scuarul domnitorilor, la ora 10.20, va avea loc inaugurarea sărbătorii ”Ziua Independenței”, cu luări de cuvînt ale oficialilor călărășeni.
Apoi, la ora 11.00, va avea loc un spectacol muzical-coregrafic cu genericul: ”Hora neamului”. La ora 11.30, în fața primăriei se va desfășura spectacolul muzical-coregrafic ”Moldova-n straie de sărbătoare”.
Seara, de la ora 20.00, în scuarul primăriei, va avea loc hora de sărbătoare, unde atmosfera o va încinge orchestra de muzică populară ”Ciobănaș”.
Se va încheia Ziua Independenței cu tradiționalul foc de artificii, care va putea fi admirat la ora 22.00.
Și ziua de 31 august va fi bogată în evenimente culturale, începînd cu ora 10.00. Astfel, la bustul lui Mihai Eminescu din fața bibliotecii raionale ”Grigore Vieru” se vor aduna oficiali, simpli cetățeni, pentru a marca Ziua limbii române.
La ora 11.00, la biblioteca ”Grigore Vieru” va fi dat startul Festivalului cărții și a lecturii.
NISPORENI
Ziua de 27 august va începe pe un fundal de cîntece patrioti­ce, interpretate de fanfara ”Vasile Amarfii” pe piața Ștefan cel Mare și Sfînt.
Începînd cu ora 10.50, oficialitățile locale, împreună cu locuitorii orașului, vor veni să depună flori la monumentul lui Ștefan cel Mare, apoi va avea loc o rundă de discursuri. În acea zi, la Nisporeni este așteptat Ion Harea, șeful Oficiului teritorial Ungheni al Cancelariei de Stat.
Ceremonia va fi intercalată cu un program artistic, susținut de Ansamblul de muzică și dans popular ”Moștenitorii”. Ziua Independenței va culmina cu o horă de sărbătoare.
Și Primăria Nisporeni pregătește surprize frumoase pe 27 august. În zonele de agrement din centrul orașului va fi lansat internetul fără fir. Pentru nisporeneni se preconizează și un concert cu artiști din Chișinău, care va avea loc la Casa Națională de Cultură.
Încă un concert, dar deja sus­ținut de colectivele artistice din raionul Nisporeni, va avea loc pe 31 august, de Ziua Limbii Române. Secția Cultură și Turism anunță că va organiza și un recital de poezii dedicat limbii materne, susținut de copii.
Organizatorii dau asigurări că va fi o zi plină de conținut cultural, iar nisporenenii nu vor avea timp să se plictisească.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *