La Călărași, pe urmele lui Lenin Vladimir Ilici

Îmi povestea nu demult Dumitru Trifan, șeful Direcției Cultură și Turism din Călărași, cum a ”scăpat” orașul de Vladimir Ilici Lenin, conducătorul partidului bolșevic rus, organizatorul revoluției din octombrie 1917.

De fapt, este vorba de monumentul lui, care, timp de aproximativ zece ani, a stat cocoțat în fața primăriei orașului Călărași.
”S-a întîmplat imediat după puciul de la Moscova”, își amintește Dumitru Trifan, el fiind atunci martor ocular și participant la toate aceste evenimente. Era în vara anului 1991. ”Veneam de la Chișinău, de la un miting, și ne-am oprit toți la Bucovăț, unde l-am dat jos pe Lenin, apoi am făcut același lucru și cu Lenin din Călărași”, spune Dumitru Trifan.

La Călărași, președintele executivului de atunci, a întrunit repede, într-o ședință, consilierii, care au și votat pentru demolarea monumentului. ”Nu a fost nici o problemă, nimeni nu s-a împortivit, spritele erau prea aprinse ca cineva să mai aibă curajul să obiecteze ceva”, povestește Dumitru Trifan.

L-au luat, l-au dus la Gospodăria comunală și au uitat de el. Niciodată nu s-a mai discutat despre Lenin, cel puțin atît timp cît Dumitru Trifan a fost consilier orășenesc, opt ani de zile.

Fiind din bronz, monumentul lui Lenin ar mai putea fi de folos. Adică, materialul din care a fost făcut. ”Dar mai întîi trebuie sfințit”, glumește Dumitru Trifan. Decizia ar trebui s-o ia primăria, căci ea e proprietara acestui monument.
Am fost și la Gospodăria comunală din Călărași. L-am văzut pe Lenin. Era sub paie și buruieni. Corpul. Capul, însă, era încuiat într-o încăpere.

”M-am gîndit să-l restabilim aici, pe teritoriu, pentru că el, oarecum, reprezintă istoria noastră și e păcat să stea tăvălit într-un colț”, ne spune grăbit șeful Gospodăriei comunale, Gheorghe Stratan.

Îmi caut de treabă pe teritoriu, tot vorbind ba cu unul, ba cu altul, întrebînd de Lenin. ”Am crescut cu Lenin. Atunci era disciplină. Dar acum? Îmi pare rău să-l văd aici, pe jos, dar așa este conducerea statului”, se indignează Natalia Bordeniuc, angajată la Gospodăria Comunală.
Vadim Gorenco, inginer la Gospodăria Comunală își amintește și acum că statuia lui Lenin a fost adusă aici cu un camion mare. ”Nu am avut nici un fel de probleme atunci. Nimeni nu s-a indignat că ne-a fost adus nouă”, spune.
Potrivit dînsului, monumentul lui Lenin a fost instalat, o perioadă, în vechea gospodărie comunală. ”Se uita toată ziua la trenurile care treceau pe calea ferată”, spune, mai în glumă, mai în serios.

Vadim Gorenco are și o soluție pentru monumentul lui Lenin: să nu mai stea aruncat la nimereală. Ar fi bine ca la Călărași să fie edificat un parc al persoanelor istorice: Lenin, Ceapaev și – de ce nu? – Stalin. ”Istoria trebuie să rămînă istorie. Dar la noi, conducatorii care vin la putere întotdeauna schimbă tot, inclusiv istoria”, se indignează inginerul.

De notat că la Călărași a existat cîndva și monumentul lui Ceapaev, un alt bolșevic rus. Ce-i drept, a existat cam puțin, doar cîteva zile. Acesta a fost instalat prin 1977 în fața școlii de muzică, actualul Muzeu de Istorie și Etnografie din Călărași, situată pe strada Ceapaev.
Dar… ”Cu cîteva zile înainte de inaugurarea monumentului, a venit cineva de la comitetul central al partidului comunist și ne-a întrebat ce monumente avem prin Călărași. I s-a spus că îl avem pe Ceapaev, la care reprezentantul comitetului central a zis foarte serios: ”Mai întîi trebuie să-l puneți pe Lenin, apoi pe Ceapaev”, povestește Dumitru Trifan.

Peste noapte, monumentul a dispărut. Unde este acum Ceapaev, nu se cunoaște.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *