O zi dedicată maternității

În fotografie: Întîlnire de vis cu Nata Albot la Nisporeni

În fotografie: Întîlnire de vis cu Nata Albot la Nisporeni
În fotografie: Întîlnire de vis cu Nata Albot la Nisporeni

Mămici și tătici din Nisporeni au avut marea șansă să petreacă o duminică frumoasă în compania cunoscutei jurnaliste Nata Albot. Ea a venit, pe 17 iulie, la Nisporeni să le împărtășească din experiența ei de mamă.
Interesați de experiența Natei Albot
Cristina Tăbără-Savițchi din Nisporeni a venit la Centrul social ”Renaștere” să asiste, împreună cu alte cîteva zeci de tinere mămici, la lecția de maternitate, pe care le-a oferit-o Nata Albot, mamă a trei fetițe adorabile.
Odată cu nașterea primului său copil, viața Cristinei s-a schimbat radical. Chiar dacă în ultimele 14 luni, de cînd a apărut pe lume micul David, tînăra mamică are parte de nopți nedormite și multe griji, pe față i se citește atîta fericire, încît nu ai cum să nu o observi.
”Zilnic caut răspuns la o mie și una de întrebări, gen: ce fac dacă copilul are febră; cum, cînd și cît timp trebuie să alăptez, cum trebuie călit copilul. Sper să obțin o parte din răspunsuri de la Nata Albot”, ne-a mărturisit ea, în timp ce aștepta începutul evenimentului.
A venit să o asculte pe Nata Albot și un cuplu, care e în așteptarea primului lor copil. Gheorghe și Anastasia Dima au recunoscut că rataseră o întîlnire similară la Chișinău. Iată că acum au ocazia să recupereze ceea ce au pierdut. Unde mai pui că chiar au nevoie de informație, ca să fie cît mai pregătiți pentru rolul de părinți.
”Sînt mereu alături de soția mea și mă strădui să-i acord ajutorul atunci cînd are nevoie. De aceea am și decis să venim împreună”, a explicat Gheorghe Dima. Anastasia a recunoscut că se simte mai în siguranță cînd soțul îi este alături.
”Deși copiii mei sînt mari, am decis să vin la acest eveniment, pentru că zilnic am în grija mea o grădiniță întreagă de copii”, a mărturisit și Tatiana Cociu, directoarea grădiniței ”Povestea” din Nisporeni.
De vorbă cu Nata Albot
Discuția a avut loc într-o atmosferă ce predispunea la confesiuni. Recunosc că am avut noroc să mă număr printre participanții la întîlnire și, pe deasupra, să obțin acordul Natei Albot de a scrie  despre aceasta.
A fost o întîlnire de suflet, pe care, cu siguranță, nu o vor uita cei ce au participat la ea. Invitata le-a vorbit celor prezenți despre propriile sale experiențe în materie de maternitate. A povestit despre cum au decurs toate sarcinile pe care le-a avut, ce riscuri au fost și cum le-a depășit. Impresionantă a fost povestea ei despre ultima sa naștere, acasă, în apă, sub supravegherea unei asistente medicale specializate.
Deși a recunoscut că nașterea la domiciliu a fost o experiență frumoasă pentru ea, Nata Albot le-a sugerat nisporenencelor să nu-i repete fapta. Dînsa a subliniat că a născut în străinătate, în Canada, unde nașterile la domiciliu sînt un proces firesc.
Mămicile, după ce au ascultat-o cu sufletul la gură, au asaltat-o cu întrebări. Le-au interesat totul: și cum procedează invitat în cazul în care copiii răcesc, sau nu dorm noaptea, sau nu vor să mănînce… Sfatul Natei Albot a fost simplu: căliți copiii de mici. Ea, de exemplu, își scoate iarna copiii goi în zăpadă, iar vara practică dușurile de contrast, ceea ce îi ferește de viruși și răceli.
La final, dînsa a declarat pentru ”Expresul”, care a fost și partenerul media al acestui proiect: ”Cred că ceea am discutat astăzi sînt lucruri care, ca o semincioară, se aruncă și, dacă a nimerit într-o minte conștientă, ar trebui să dea roade”.
De notat că evenimentul a fost parte a campaniei de informare ”Sînt părinte conștient”, inițiată de două nisporenence: Natalia Luncaș-Ionel și Cristina Andronache.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *