Gutui japonez – pata de culoare și bună dispoziție

flori (2)Gutuiul japonez este un arbust viguros, ce poate ajunge la 1-2 metri înalțime și crește de obicei sub formă de tufă, cu ramuri dese și încurcate, îmbrăcate în spini mici ascuțiți și frunze căzătoare.
Ramurile de culoare maronie se încarcă primăvara devreme, de flori mici portocalii, roșii, roz sau arareori albe, grupate în inflorescente aglomerate. După cîteva săptămîni, acestea lasă loc frunzelor alterne, verzi-roșcate, de formă lanceolată, ușor rotunjită la vîrf, care îmbracă arbustul pînă toamna tîrziu.
Condiții de îngrijire
Se face remarcat primăvara, prin explozia de culoare pe care o aduce pe contrastul verde al frunzisului crud, abia apărut în grădini. Iubește locurile însorite, avînd nevoie de lumină intensă cu un minim de 4-5 ore de soare pe zi pentru a înflori. O dispunere a acestei tufe în zone umbroase, va diminua mult numărul și calitatea florilor.
Căldura este si ea un aliat în cultivarea gutuiului japonez, dar nu o condiție obligatorie. Suportă bine și arșita verilor din și temperaturile scăzute din timpul iernii. Totuși, va trebui sa-i protejați rădăcinile de ger și să-l feriți de vînturile puternice care-l pot dezrădăcina. Puteți rezolva această problemă prin plantarea lui într-o parte însorită a grădinii dumneavoastră, langă un zid care sa-l ferească de curenții și vînturile puternice. Are nevoie de multă apă, doar în perioada caldă din timpul verii. Nu pretinde umiditate atmosferică ridicată, tolerînd relativ bine aerul uscat din orice regiune a țării noastre. Întrucît are rădăcini superficiale, ce nu pătrund prea adînc în pămînt, va trebui să-l plantați pe un sol bogat, fertil, cu un drenaj foarte bun. Suportă și zonele cu substrat ceva mai sărac dar în aceste situatii, necesită lucrări de îngrijire toamna tîrziu, cu un adaos de îngrășăminte naturale. Primăvara substratul de la suprafață trebuie afînat cu atenție, pentru a nu-i răni rădăcinile.
Înflorirea are loc primăvara devreme, începînd cu aprilie, sau chiar martie dacă vremea este mai călduroasă.
Înmulțirea
Se cunosc mai multe modalități de înmulțumire, cea mai facilă fiind despărțirea tufelor sau a puilor ce apar lîngă planta mamă. Aceștia răsar an de an, din rădăcinile superficiale, fapt care-i face foarte ușor de separat de lîngă tufe. O altă metodă este butășirea, care se realizează primăvara după înflorire, pentru această operațiune fiind alese ramuri subțiri, verzi sau semilemnificate. Acestea se plantează pe suport de turbă cu nisip, într-o mini-seră sau propagator, cu asigurarea condițiilor de umiditate și căldură necesare. Gutuiul japonez se mai poate obține și prin altoire sau semințe, iar pentru ultima variantă, fructificarea poate întîrzia circa 2 ani.
Trucuri și sfaturi speciale
Cultivarea unei tufe de gutui japonez alături de forsythia, va crea un efect coloristic deosebit în grădină, bucurîndu-vă primăvara de o combinație luminoasă de galben, roșu și verde. Imediat după înflorire sau toamna, o data cu căderea frunzelor, tundeți ramurile
bătrîne, inestetice sau uscate, menținîndu-i permanent un aspect compact.
Folosiți mănuși de protecție pentru a nu vă răni mainile, ramurile fiind presărate cu spini. O substanță conținută de acest arbust are proprietatea de a îndepărta toate insectele nedorite, realizînd în felul acesta o oarecare „sterilizare” a mediului, gonind din imediata sa apropiere în special muștele și țînțarii.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *