STOP FALS! Fals: „La ONU au pledat împotriva închiderii şcolilor din Moldova”

Foto_SF_Sputnik
Foto_SF_Sputnik

Pe 29 iunie raportorul special ONU pentru drepturile minorităților, Rita Izsák-Ndiaye, a prezentat în cadrul unei conferințe de presă constatările preliminare urmare a vizitei întreprinse în Republica Moldova. În aceeaşi zi, portalul sputnik.md, filiala moldovenească a agenției ruseşti, a difuzat o ştire cu titlul: „La ONU au pledat împotriva închiderii şcolilor din Moldova”.
Autorii articolului au informat că raportorul ONU pentru drepturile minorităților „le-a propus autorităților o variantă alternativă a optimizării instituțiilor școlare preuniversitare – crearea claselor multinaționale”.
Şi era citată Rita Izsák-Ndiaye cu următoarea declarație: „Cercetările realizate de mine în cele nouă zile de aflare în Moldova arată că contractele în unele bănci şi instituții, precum şi prospectele medicale se fac doar într-o limbă. Trezesc întrebări şi concursurile pentru ocuparea posturile de directori de şcoală referitor la şansele egale pentru vorbitorii de altă limbă decât cea a naţiunii titulare”.
Articolul de la Sputnik a fost preluat de site-urile Point.md şi V-Moldove.ru.
În conferinţa de presă a raportorului ONU pentru drepturile minorităților subiectul abordat de Sputnik apare la minutul 14.40.
Rita Izsák-Ndiaye nu a făcut aprecieri personare, ci a folosit deseori, în prezentarea sa, sintagme precum: „reprezentanţii minorităţilor consultaţi au spus” sau „unii reprezentanţi ai minorităţilor regretă”. În ceea ce priveşte optimizarea şcolilor ea a declarat că: „Au fost exprimate îngrijorări în contextul procesului de optimizare școlară, care a dus la închiderea claselor în care se preda în limba minorităților. Cred că o soluție pe termen lung ar fi introducerea claselor bilingve și multilingve, în care copii să studieze atât în limba lor maternă, cât și în limba de stat. De asta, salut primele proiecte pilot de educație bilingvă din Găgăuzia.”
Veaceslav Balan, coordonator naţional al Oficiului Înaltului Comisar ONU pentru Drepturile Omului, a spus pentru Asociaţia Presei Independente (API) că afirmația din titlul ştirii de la Sputnik nu este corectă, fiind o frază ruptă din context. „Nu este corect de spus că doamna raportor pledează împotriva închiderii școlilor în toate cazurile. Ea a menţionat că în unele cazuri, atunci când se pune problema închiderii unor clase sau şcoli pe motiv că nu sunt suficienţi elevi, în loc de închiderea acestor clase merită de gândit şi de făcut clase comune şi astfel, posibil, nu va fi nevoie de închis clase şi şcoli”, a adăugat sursa citată.
În plus, susţine Veaceslav Balan, doamna raportor nu dă sfaturi guvernului, ea spune care e problema şi unde poate oferi mai multe opţiuni, dar ultima decizie va aparține autorităților.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *