Dihorii au băgat spaima într-un sat
Noaptea dorm cu frica în sîn și cu zăvoarele trase la cotețe, iar dimineața, primul lucru pe care îl fac verifică dacă păsările sînt vii și nevătămate.
Vorbim despre mai mulți locuitori din satul Valea Trestieni, care susțin că, în ultimul timp, cotețele lor sînt ”vizitate” tot mai des de dihori, niște animale sălbatice care se hrănesc cu carne de pasăre.
Așa s-a întîmplat și în cazul lui Victor Turculeț. Deși spune că are grijă să închidă bine seara ușile la coteț, totuși dihorii au reușit să-i fure mai multe păsări.
”Anul trecut, aceste jivine mi-au luat șase rațe mute, iar vara aceasta mi-au lăsat doar penele de la șase pichere”, povestește bărbatul, subliniind că dihorii au capacitatea să pătrundă în încăperi chiar și printr-o gaură cît oul de gîscă. ”Principalul să-i încapă capul, că restul corpului se întinde foarte ușor”, mai face o remarcă gospodarul.
Tot din spusele lui, dihorii au băgat spaima și în alți consăteni de ai săi. Mai mult ca atît, au ajuns și prin satele vecine. Deși sînt animale nocturne, dihorii au început să atace păsările chiar și ziua în amiaza mare. ”În această perioadă, cam în fiecare mahala poți să auzi de la oameni că le-au dispărut păsările din cotețe. Ba la unul a dispărut cloșca, ba la altul puii cu tot cu cloșcă. Am mai auzit că la Grozești oamenii au descoperit o familie întreagă de dihori chiar în podul bisericii din sat”, povestește Victor Turculeț, după care conchide: ”Se vede că jivinele s-au înmulțit de-a binelea prin zona noastră”.
Ca să le vină de hac, sătenii pun capcane lîngă cotețe, iar ziua umblă prin curte înarmați cu lopeți, ne-a mai spus gospodarul.
Bărbatul presupune că dihorii au venit din pădure și și-au făcut cuiburi prin casele părăsite din sat, care, de altfel, sînt destul de multe în Valea Trestieni.
La primărie – liniște și pace
Chiar dacă prin sat se vorbește despre invazia dihorilor, la primărie este liniște și pace. Nimeni nu cunoaște nimic despre aceasta. ”Nu am auzit despre dihori. Am și eu acasă păsări, dar nu a dispărut nici una, nu mi le-a furat nimeni. Nu am auzit nici să se adreseze cineva la primărie cu vreo plîngere sau sesizare privind invazia dihorilor”, ne-a spus Raisa Popescu secretarul consiliului comunal Valea Trestieni.
Liniște și la Inspectoratul Ecologic
Ion Ciortan, șeful interimar al Inspectoratului Ecologic din Nisporeni, a declarat pentru ”Expresul” că nu cunoaște nimic despre invazia dihorilor la Valea Trestieni. ”Dacă s-ar fi adresat cineva cu problema în cauză, cu siguranță am fi întreprins careva măsuri în acest sens, dar, deocamdată, nu avem nici o plîngere înregistrată din partea cetățenilor”, a spus dînsul.
Ion Ciortan a recunoscut că nu există nici date despre populația de dihori din regiune, dar se pare că aceste animale s-au înmulțit în ultimii ani, dacă luăm în considerație pagubele pe care le aduc oamenilor.
Notă
Dihorele este un animal carnivor de mărimea unei pisici, cu corpul lung și picioare scurte, cu blană de culoare cafenie. Este un mamifer singuratic, excepție făcînd femela, în perioada de creștere a puilor. În Moldova este destul de răspîndit, trăind în apropierea așezărilor umane, adăpostindu-se, de obicei, în clădiri și locuințe abandonate, stoguri de paie, grajduri.
Lasă un răspuns