Accident grav la Ungheni, cu morți și răniți

Foto: Serviciul Protecţiei Civile şi Situaţiilor Excepţionale al MAI via facebook

Foto: Serviciul Protecţiei Civile şi Situaţiilor Excepţionale al MAI via facebook
Foto: Serviciul Protecţiei Civile şi Situaţiilor Excepţionale al MAI via facebook

”Mare tragedie pentru sat. De cînd mă țin minte, așa ceva nu s-a mai întîmplat”, spune Ina Rusu, secretarul consiliului local Teșcureni, cu referire la accidentul rutier din seara zilei de 11 iulie. Localnicii nu-și pot reveni din șoc.
Au murit pe loc doi consăteni de-ai lor, oameni gospodari, de omenie. Anatol Bogoi avea doar 41 de ani, iar acasă i-au rămas două fiice, una – proaspătă absolventă a gimnaziului, iar cea de a doua – elevă în clasa a șaptea. Nina Gurdiș avea 56 de ani, a născut și a crescut patru copii. Fiica cea mai mică este elevă în clasa a XI-a la unul din liceele din Ungheni.
”Nimeni nu-și poate explica de ce și cum s-a întîmplat. Conducătorul auto, tot locuitor al satului Teșcureni, în vîrstă de 58 de ani, avea o mare experiență. Toată viața a fost șofer”, continuă Ina Rusu.
Ora 18.55. 11 iulie. Salvatorii Serviciului Protecţiei Civile şi Situaţiilor Excepţionale al MAI au fost alertați, pentru a interveni la intrarea în satul Teșcureni, raionul Ungheni, în urma unui accident rutier. La fața locului s-au deplasat două echipe de salvatori.
Tot atunci a fost alertat și Serviciul de urgență, iar la Spitalul raional din Ungheni medicii specialiști s-au adunat imediat, fiind gata să acorde asistența medicală necesară.
”Un autocamion de model GAZ, care transporta muncitori de la cules piersici, a derapat de pe carosabil și s-a răsturnat”, a fost prima informație oferită de Oxana Toderiță, ofițer de presă al Inspectoratului de Poliție Ungheni.
În accident au fost traumatizate zece persoane, toți locuitori ai satului Teșcureni, cu vîrsta cuprinsă între 40 și 54 de ani. Ore în șir au muncit medicii ungheneni, acordîndu-le ajutorul necesar. ”La moment, starea pacienților este stabilă. Trei dintre ei sînt internați în secția de reanimare, o femeie, cu traumatism cranio-cerebral, este internată în secția neurologie. Restul sînt în secția de traumatologie”, ne-a comunicat Andrei Alexeev, directorul Spitalului raional Ungheni. ”A fost implicată toată echipa de urgență, doi medici traumatologi, trei chirurgi și medicul reanimatolog”.
Primarul de Teșcureni, Gheorghe Colțișor, chiar dacă se afla în concediu, s-a implicat din prima clipă pentru a-și ajuta consătenii. Și în prima zi, imediat după accident, s-a aflat la spitalul din Ungheni. Și în a doua zi a mers la spital.
Potrivit Oxanei Toderiță, conducătorul auto a fost reținut pentru 72 de ore. Nu era sub influența alcoolului. Celelalte circumstanțe ale accidentului se cercetează. Dacă va fi găsit vinovat, șoferul riscă 6-10 ani de închisoare.
Situația la zi pe drumurile noastre
Veronica Jacota, ofițer de presă a Inspectoratului de Poliție din Călărași:
La moment, numărul accidentelor e în descreștere. De la începutul anului curent, au fost înregistrate 15  accidente, în care doar o persoană a decedat, iar 20 de persoane au fost traumatizate. Se lucrează mai intens în ceea ce privește prevenirea accidentelor, astfel că șoferii sînt mai atenți. De cînd activez, nu am avut, din fericire, accidente grave ca la Ungheni. Nici nu am auzit să se fi întîmplat așa ceva anterior.
Gheorghe Bargan, șeful secției Securitate Publică a Inspectoratului de Poliție Nisporeni:
De la începutul anului, au fost înregistrate 18 accidente, în care o persoană a decedat, iar alte 20, printre care și trei minori, au fost traumatizate. Serviciul de patrulare informează și previne în permanență populația. Cred că acesta și este motivul pentru care numărul accidentelor e în descreștere comparativ cu anul trecut. Acum, pentru cea mai mică încălcare, șoferul este oprit și categoric nu i se iartă nimic. Răspunde pentru ce a făcut! Accidente ca la Ungheni nu am avut înregistrate niciodată și Doamne ferește de așa ceva.
Oxana Toderiță, ofițer de presă din cadrul Inspectoratului de Poliție Ungheni:
De la începutul anului, avem înregistrate 22 de acidente, în care și-au pierdut viața 12 persoane, iar alte 28 au fost rănite. Din păcate, numărul accidentelor este în creștere. Deși se lucrează, se fac acțiuni de prevenire – chiar recent șoferii de microbuze care activează pe rute s-au întîlnit cu reprezentanți Serviciului de patrulare pentru a fi informați, pentru a-i preveni – dar neatenția și iresponsabilitatea duce la urmări tragic și rezultate negative.
Lucia Bacalu, Veronica Gorea


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *