Cum să ai o casă răcoroasă fără aer condiționat

casaCăldura insuportabilă de afară, care s-a strecurat nemiloasă și în interior, ne trimite cu gîndul la aparatele de aer condiționat. Un pic de aer rece nu ne-ar strica deloc.
Dar nu e neapărat să apelăm la tehnologie pentru a ne recăpăta confortul și energia stoarsă de temeperaturile ridicate. Exista o serie de soluții, prin care putem ține căldura sub control. Cum? Iată cîteva sfaturi și ,modalități destul de simple, ca să ai o casă răcoroasă. Sînt ușor de pus în practică.
Nu lăsați razele soarelui să vă pătrundă în casă. Acoperiți ferestrele cu ce aveți la îndemînă, de la jaluzele și rulori pînă la pînză, hîrtie sau obloane din lemn. Folosiți-vă de natură, pentru a vă umbri ferestrele, fie că vorbim de vița de vie, de arbori sau plante cățărătoare. Toate opresc, vara, soarele.
Dacă nu aveți acces la o astfel de soluție, atunci optați pentru draperii albe sau de culori deschise pe interior, care să fie trase pe tot parcursul zilei.
Aerisiți și răcoriți bine casa pe parcursul nopții, iar dimineața, imediat ce soarele își face apariția, închideți ferestrele.
Dacă aveți casă la sol, aerisiți bine podul. Ideal ar fi ca podul să aibă două ferestre, pe fațadele opuse, pentru o ventilație cît mai bună.
Montați folii protectoare transparente pe geamuri, daca niciuna dintre alte soluții de umbrire a lor nu vă este la îndemînă.
Apelați cu încredere la ventilatoare cu vapori de apă, care dau senzația de răcoare, absorb căldura și umidifică aerul.
Nu ignorați potențialul unei bune izolații termice – o măsură cu efecte pe termen lung. Aceasta este valabilă și pentru pereți, și pentru acoperiș.
Sigur că trebiuie să evitați, în această perioadă cu temperature ridicate, folosirea cuptoarelor în bucătărie, dar și a altor aparate care degajă căldură. Optați pentru becuri LED, econome.
Pentru o senzație de răcoare, folosiți lenjerii din materiale naturale, de culoare deschisă, evitîndu-le pe cele din materiale sintetice, care vă încing noaptea.
Puteți să udați și un tricou cu apă caldă, stoarceți-l și îmbrăcați-va cu el. Ajută să suportați mai ușor căldura.
Și, nu în ultimul rind, înarmați-vă cu răbdare, căci vara e abia la început, iar temperaturi extreme vor mai fi. Canicula va reveni cu regularitate. Pentru cei ce nu suportă bine căldura, veștile nu sînt deloc îmbucurătoare. Meteorologii prognozează, pentru luna iulie, temperaturi și mai ridicate.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *