Premieră | O zi dedicată portului popular național

Foto: stiridinmoldova.com

Foto: stiridinmoldova.com
Foto: stiridinmoldova.com

Guvernul a decis: începînd cu acest an, pe 26 iunie, va fi marcată Ziua Națională a portului popular.
Să vedem ce planifică să organizeze, cu această ocazie, raioanele noastre.
NISPORENI. Spectacol de zile mari
Chiar pe 26 iunie, la ora 10.00, în piața Ștefan cel Mare și Sfînt din centrul orașului Nisporeni, va fi dat startul unui eveniment inedit, cu genericul: ”Îmi cînt plaiul meu și neamul”. ”Deși sîntem la prima ediție, sperăm să ne reușească să scoatem din anonimat costumele populare specifice zonei și să adunăm cît mai multă lume iubitoare de frumos”, a declarat Angela Ionel, specialist principal la Secția Cultură și Turism Nisporeni. Sărbătoarea va începe cu o paradă a portului popular și va continua cu festivalul – concurs al cîntecului folcloric, expoziții de artizanat, dar și un master-class al creatoarei de ii Maria Bargan din Seliște.
În a doua parte a zilei, la Centrul de cultură și tineret ”Luceafărul” va avea loc un spectacol de excepție, susținut de Ansamblul Național Academic de Dansuri Populare ”Joc”. ”Acest concert nu a fost planificat în programul sărbătorii dedicate costumului popular, ci este o coincidență, care va încheia frumos ziua”, a subliniat Angela Ionel, precizînd că intrarea la concert va fi cu bilete. Costul variază între 60 și 80 de lei.
UNGHENI. Sărbătoare într-o formă mai educativă
Mare sărbătoare, pe 26 iunie, și la Ungheni, ”dar într-o formă mai educativă”, a subliniat Galina Moraru, specialist principal la Secția Cultură și Turism.
Începînd cu ora 11.00, la Muzeul de Istorie și Etnografie din Ungheni se va desfășura conferința ”Portul popular – podoaba tezaurului național”, la care vor participa profesori de istorie, conducători artistici ale unor formații folclorice, dar și alte persoane care au tangențe directe cu portul popular. Desigur, nu va lipsi nici expoziția tematică.
”Este o zi de duminică, de aceea am exclus mastre-class-urile și lucrul cu acul. Ne-am axat pe mai multă informație educativă”, a precizat Galina Moraru.
Va fi și o demonstrație scenică a portului popular prin ”picături” muzicale cu cîțiva soliști din raion. ”Nu cred că ceea ce vom face noi va fi mai puțin important. Este o modalitate și de a cunoaște, și de a descoperi, dar și de a promova alte laturi care sînt la fel de importante pentru cultura noastră”, a mai adăugat Galina Moraru.
Prin organizarea acestei conferințe, specialiștii de la Secția Cultură și Turism își propun să studieze dar și să descopere portul de altă dată din zona noastră, pentru că ”portul popular chiar diferă de la o regiune la alta”, vorba Galinei Moraru.
CĂLĂRAȘI. Împreună cu… Sînzienele
Ziua portului național va fi marcată la Călărași pe 2 iulie, la ”Casa Părintească” din Palanca. ”Am decis să îmbinăm două sărbători: Ziua portului popular și Sînzienele”, a explicat Eudochia Rusu, specialist principal la Direcția Cultură, după care a adăugat: ”Ne-am gîndit că Ziua portului popular reprezintă un spectru mai restrîns. Noi nu avem atît de mulți meșteri populari sau specialiști în ale portului popular, de aceea am considerat că ar fi bine să îmbinăm două evenimente, astfel că și programul va fi unul mai divers”.
La Palanca, de Sînziene, vor fi invitați toți meșterii populari din raion, nu doar cei ce confecționează ii, brîuri sau alte elemente ale portului popular. Vor participa și colective artistice, formații folclorice, care vor înviora atmosfera de sărbătoare.
Chiar dacă nu este încă un program bine pus la punct, totuși Eudochia Rusu a dat asigurări că va fi un eveniment plin de surprize. Ziua de 2 iulie va începe cu sărbătoarea portului popular și se va încheia cu tradiționalul foc, organizat în noaptea Sînzienelor.
Autor: Natalia Junghietu, Ina Landa 


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *