La Năpădeni Crăița lui Spiridon Vangheli

În fotografie: Flori pentru Spiridon Vangheli

În fotografie: Flori pentru Spiridon Vangheli
În fotografie: Flori pentru Spiridon Vangheli

Cu aproape 60 de ani în urmă, Spiridon Vangheli, proaspăt absolvent al institutului, pe atunci, ”Ion Creangă”, venea la Năpădeni. Venea în calitate de profesor. Era anul 1957.
O urma astfel pe frumoasa lui soție, Eleonora, originară din acest sat.
Amintiri…
”Şedeam în banca din spate cu Valentin Mîndîcanu. Înaintea noastră era Eleonora cu o colegă. Avea nişte cosiţe lungi, frumoase. Odată, fără să observe, i le-am legat de speteaza scaunului.  Cînd a întrebat-o profesorul pe Eleonora… ridică-te, dacă poţi! Era foc de frumoasă, o blondă elegantă cu ochi albaştri şi un nume deosebit. Abia mai pe urmă mi-am dat seama că, de fapt, atunci i-am legat cosiţa nu de scaun, ci de destinul meu”, povestea scriitorul într-un interviu pentru revista VIP Magazin.
De atunci, nu s-au mai despărțit. ”Prin atîtea am trecut în viaţă că, fără sprijinul Eleonorei, demult nu mai eram”, recunoaște scriitorul.
Dedicație satului în care s-a născut Eleonora Vangheli
În toamnă, va apărea de sub tipar o nouă carte semnată de Spiridon Vangheli. Se va numi ”Crăița”.
”E legată de Ungheni, de satul Năpădeni, unde a copilărit soția mea. Anume aici va avea loc acțiunea”, a povestit scriitorul reporterului ”Expresul”. Este, de fapt, o nuvelă în care se regăsesc momente din copilăria soție sale, cu care e căsătorit de 61 de ani și care i-a dăruit doi copii: Radu și Rodica.
”Fetele demult mă roagă să mai scriu și despre ele, să mai las deoparte băieții, că pot să facă și ele isprăvi”, a făcut o remarcă Spiridon Vangheli. Astfel, pe lîngă Guguță, va apărea și Crăița. În prezent, se lucrează asupra ilustrării acestei cărți. E un proces foarte greu, mai ales că Spiridon Vangheli este o persoană exigentă și-și dorește imagini deosebite pentru cartea sa. A ales să lucreze asupra ei pictorul Constantin Balan.
Năpădeni – începutul carierei sale
Au venit la Năpădeni, tineri, frumoși și foarte inteligenți. ”Lumea îi iubea foarte mult, îi respecta”, își amintește Sofia Popa, învățătoare pensionară din Cornești, fostă elevă a lui Spiridon Vangheli la școala din Năpădeni. Orele lui erau adevărate șezători. ”Cînd se apuca de povestit, toți stăteam cu gura căscată. În plus, era un bărbat frumos, iar noi, fetele, ne îndrăgostisem toate de el”, mai povestește învățătoarea.
Spiridon Vangheli, însă, avea ochi doar pentru frumoasa lui Eleonora, pe care cei apropiați o dezmierdau Lorica. Era o femeie deosebit de frumoasă. O spun toți cei care și-o amintesc. Și foarte inteligentă.
La Năpădeni au lucrat doar doi ani, dar satul le-a rămas în inimă pentru totdeauna.
”Spiridon Vangheli a vizitat Năpădeniul de foarte multe ori. Nu a venit aici în calitate de scriitor. A venit la rude. Și acum telefonează foarte des, se interesează de oamenii satului, de viața de aici”, povestește Livia Cațer, fostă directoare a gimnaziului din Năpădeni. Este adevărat că nu a mai trecut pe la școala în care și-a început cariera profesională de zeci de ani. Nu a fost, pur și simplu, invitat. Iar el, probabil, s-o fi gîndit, că nu e cel mai frumos lucru să vii nechemat.
 Ina landa, Lucia Bacalu


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *