Fără mazăre | Războiul din Ucraina, bată-l vina

Imagine simbol: www.gradinamea.ro

Imagine simbol: www.gradinamea.ro
Imagine simbol: www.gradinamea.ro

În acest an, pe cîmpurile din regiunea Ungheni-Nisporeni-Călărași nu veți întîlni mazăre alimentară.
De ce? Am încercat să aflăm răspunsul de la persoane vizate din toate cele trei raioane.
UNGHENI
”Războiul din Ucraina a închis drumul mazării conservate spre Kazahstan, Uzbekistan, Armenia, unde o exportam pînă acum”, a declarat pentru ”Expresul” Nicanor Buzovoi, președintele Asociației producătorilor de cereale din Republica Moldova, el și directorul unei întreprinderi agricole prospere din satul Pîrlița, care, pînă nu demult cultiva mazăre alimentară pe 200 de hectare.
În plus, o și conserva.
”Atîta timp cît se va menține acest conflict, e riscant să exporți producția prin această țară. Din păcate, alt drum nu avem. Am decis să stopăm cultivarea mazării pentru o perioadă nedeterminată”, a mai spus dînsul, precizînd că la moment depozitul întreprinderii este plin cu borcane de mazăre conservată, care așteaptă vremuri mai bune pentru export.
Acum, în locul mazării alimentare, pe cele 200 de hectare va crește mazăre furajeră.
Potrivit lui Viorel Scutaru, șeful Direcției Agricultură și Alimentație Ungheni, și ceilalți producători agricoli din raion au decis să stopeze cultivarea mazării alimentare. ”Oamenii au considerat că nu merită să o mai cultive, din moment ce toate depozitele sînt pline cu mazăre conservată și nu au cui o vinde”, a explicat dînsul, precizînd că, în anii trecuți, mazărea alimentară era cultivată în raion pe o suprafață de circa 600 de hectare.
CĂLĂRAȘI
Spre deosebire de ungheneni, agricultorii călărășeni au renunțat la cultivarea mazării alimentare cu mult mai devreme, cu vreo 5-6 ani în urmă, astfel că această cultură a rămas în afara atenției  lor. Despre aceasta ne-a comunicat Elena Timofti, șef-adjunct al Direcției Agricultură, Relații Funciare și Cadastru Călărași.
”Din cîte cunosc, în prezent doar un producător de la Nișcani are o plantație de mazăre de vreo 40 de hectare, dar și aceea este furajeră”, a făcut ea o precizare. Potrivit dînsei, acum cinci ani, fabrica de conserve din Călărași creștea mazăre pentru a o conserva pe propriile terenuri. Întreprinderea avea atunci contracte de livrare în Belarus. Se vede că ceva nu a mers bine în acest sens și exporturile de mazăre conservată au contenit.
NISPORENI
”Nu am avut și nici nu avem cîmpuri cu mazăre alimentară în raion”, a declarat scurt și clar Grigore Florea, șeful Secției Agricultură, Industrie Prelucrătoare, Relații Funciare și Cadastru Nisporeni.
Fiind întrebat de ce nisporenenii nu-și doresc să aibă de a face cu mazărea, oficialul a răspuns mai exhaustiv: ”Pentru că terenurile agricultorilor noștri sînt mici. Ce să facă un țăran cu 30 de ari de mazăre? Porumbul, floarea soarelui și grîul – acestea sînt culturile care se cultivă mai des pe la noi”.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *