De la ”băiatul lui Costache Tarlapan” la cetățean de onoare al satului
”Măgurelenii sînt oameni cu caracter aparte. Fiecare, în felul lui, este împărat sau rege, sau secretar de partid, sau secretar general. Oricine ar ajunge aici, fie chiar şi Isus Hristos, ei sînt mai mari decît tine. Eu, cînd ies din Măgurele, sînt Efim Tarlapan. Cînd ajung în Măgurele, sînt doar băiatul lui Costache Tarlapan”, îmi spunea scriitorul Efim Tarlapan într-un interviu realizat pe 3 octombrie 2009.
Ulterior, peste cîteva zile, m-a telefonat și m-a rugat să refacem un pic interviul. ”Mă tem că nu voi fi înțeles corect”, mi-a zis. Astfel, acest of al său a rămas în afară.
Abia după plecarea lui la cele veșnice, pe 8 decembrie 2015, actualul primar de Măgirele, Sergiu Bodrug, a încercat să repare nedreptatea care i s-a adus celui care a lăsat în urma sa peste 50 de cărți și culegeri de epigrame, parodii și poezii pentru cei mici.
”Cu durere în suflet anunț că astăzi, 17 mai 2016, ar fi trebuit să aniversăm 72 de ani de la nașterea consăteanului nostru, Efim Tarlapan – membru al Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova și al Uniunii Scriitorilor din România, deținător al titlului guvernamental de Maestru al Literaturii, Cetățean de onoare al municipiului Cluj-Napoca, Cetățean de onoare (post-mortem) al satului Măgurele…”, a postat dînsul pe facebook.
”Regret mult că a plecat atît de subit. Stabilisem cu domnia sa anumite acțiuni la Măgurele, dar…”, a făcut o remarcă Sergiu Bodrug, care a fost ales primar de Măgurele în vara anului 2015.
Ceea ce a putut face pentru el a fost să inițieze procedura de conferire a titlului de cetățean de onoare al satului, astfel readucîndu-l acasă măcar după moarte.
În februarie, a fost convocată, cu această ocazie, o ședință extraordinară, la care s-a decis de a i se conferi lui Efim Tarlapan, post-mortem, titlul de cetățean de onoare al satului Măgurele.
De ce nu i s-a acordat acest titlul atunci cînd era în viață?
”Nu ne-am gîndit atunci”, a recunoscut Maria Sturzu, secretar al consiliului local, subliniind că, de fapt, nimeni nu a venit cu o asemenea inițiativă.
Anterior, titlul de cetățean de onoare al satului Măgurele a fost acordat altor trei personalități ce s-au născut aici. Este vorba de Constantin Andriuță, doctor în medicină. Era în viață atunci cînd a primit acest titlu, era în viață cînd bibliotecii din sat i s-a conferit numele lui. Era în viață și Ștefan Dabija, om de cultură din sat, cînd i s-a conferit titlul de cetățean de onoare, iar căminul cultural în care a lucrat decenii a fost numit ”Ștefan Dabija”. Ștefan Dabija a plecat la cele veșnice chiar în ziua în care am telefonat la Măgurele, pe 23 mai 2016.
Titlul de cetățean de onoare al satului Măgurele i-a fost conferit și Anei Bologan, profesoară de limba spaniolă la Chișinău, mama marelui maestru internațional la șah, Viorel Bologan.
Lasă un răspuns