Zi istorică pentru călărășeni

Zi istorică pentru călărășeni

Zi istorică pentru călărășeni
Zi istorică pentru călărășeni

Chiar dacă Muzeul de Istorie și Etnografie din Călărași activează deja de un an, deschiderea lui oficială s-a produs duminică, 15 mai. ”Cu toții știm că pe 18 mai este marcată Ziua europeană a muzeelor. Am ales să organizăm acest eveniment anume în preajma sărbătorii respective”, a menționat Ana Pșenițchi, directoarea muzeului.
Misiunea de a tăia panglica i-a revenit meșterului popular, cetățean de onoare al orașului Călărași, Ștefan Ciobanu.
”Muzeul este trecutul, prezentul și viitorul nostru. Exponatele ne arată cine am fost și cine sîntem”, a subliniat în discursul său Dumitru Trifan, șeful Direcției Cultură din Călărași, care a adus în dar instituției un prosop din colecția personală. Cu un cadou deosebit a venit și Galina Agafița, directoarea Bibliotecii publice raionale ”Grigore Vieru”. Ea a dăruit volumul ”Roua veșnicii” de Grigore Vieru. ”Sînt sigură că, peste ani, această carte va deveni un adevărat exponat pentru muzeu”, a făcut o remarcă, după care a precizat: ”Noi, biblioteca și muzeul, sîntem în relații de rudenie. Avem același rol și aceeași misiune: de a conserva și a transmite valorile spirituale și morale ale neamului nostru generațiilor care vin”. Galina Agafița le-a urat celor ce muncesc aici să aibă parte de apreciere și de susținere, mai ales că ”această muncă nu prea se vede, nu prea este apreciată”.
”Lucrătorilor în cultură li se atribuie trei caracteristici: sîntem mai mult voluntari, sîntem patrioți și lucrăm din pasiune”, a venit cu o completare directoarea muzeului. În favoarea acestei afirmații e și faptul că s-a reușit să fie adunate circa opt mii de exponate, unele dintre ele foarte prețioase. ”Oamenii din întreg raionul au fost receptivi și au donat muzeului obiecte vechi, pline de istorie”, a menționat Ana Pșenițchi.
”Știu cît de greu s-a deschis acest muzeu, însă, pînă la urmă, ați obținut ceea ce v-ați dorit”, le-a dat o adevărată apreciere Zinaida Țurcanu, primar de Temeleuți. Apropo, dînsa își dorește să deschidă un muzeu similar și la Temeleuți.
În aceeași zi, la muzeu a fost vernisată o expoziție a meșterilor populari din raion, iar spre seară s-a sărbătorit Noaptea muzeelor prin derularea, sub cerul liber, a peliculelor cinematografice: ”Trînta” și ”Jocurile copilăriei noastre”, precum și a documentarului dedicat orchestrei locale ”Ciobănaș”.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *