Unde-și fac cumprăturile mai marii pe agricultura din regiune?
Viorel Scutaru, șeful Direcției Agricultură și Alimentație Ungheni:
Pledez pentru producția autohtonă
Ca majoritatea locuitorilor de la oraș, eu îmi fac cumpărăturile la piață. Nu am vilă, nu am nimic decît un apartament. Atît. Mă strădui să pun accentul pe producătorul autohton și, în mod special, pe cel din raionul Ungheni. Recunosc că am un avantaj față de ceilalți, pentru că, în virtutea funcției pe care o dețin, îi cunosc personal pe marea majoritate. Dar să știți că și în alte piețe pledez pentru producția autohtonă. Știu cum s-o deosebesc față de cea de import. Se observă, de fapt, cu ochiul liber. Nu vedeți cum arată unii cartofi sau morcovi? Mai bine decît în fotografii! Ei bine, aceștia-s de import , din Turcia, din Israel…
Eu prefer să fie mai mici și cu țărnă, dar mai sănătoși și de ai noștri. Producătorul nostru niciodată nu va aduce produsele la starea la care se vînd azi produsele de import. Pur și simplu, nu are linii de sortare, de ambalare, nu au echipamentul necesar.
Cînd mai plec la părinți, am fructe, legume ecologice. Mai ecologice decît acolo nu există nicăieri.
Grigore Florea, șeful Secției Agricultură, Industrie Prelucrătoare, Relații Funciare și Cadastru Nisporeni:
Legumele de odinioară aduceau a glie, a pămînt
Atunci cînd merg să fac cumpărături, mai întîi apreciez produsele vizual, cu ochii, apoi, dacă e posibil, le și gust. Prefer să fac cumpărături de la producătorii pe care îi cunosc și am încredere în ceea ce produc ei. Mai bine merg cîțiva kilometri în plus, ca să ajung pînă la ei, decît să cumpăr pur și simplu, la nimereală, ceea se vinde pe marginea drumului, de la cineva necunoscut.
Duminica viitoare, bunăoară, voi pleca la Sadova, la Sărbătoarea căpșunii și a mierii. Am fost și anul trecut și am ales de acolo căpșune gustoase, frumoase și sănătoase.
Eu consider că, la ora actuală, este greu să alegi ceva bun, pentru că, în multe cazuri, e complicat să stabilești originea produselor, unde au fost crescute. De exemplu, mulți vînd roșii la piață aduse de prin Turcia, dar spun că sînt crescute la ei acasă. Dacă le cunoști, e bine, dar dacă nu? Trebuie să avem un control mai riguros în privința certificării produselor.
Mai țin minte aroma fructelor și legumelor pe care le consumam în copilărie. Din păcate, azi nu le prea găsesc pe la piață. Legumele de odinioară aduceau a glie, a pămînt. Pe atunci nu se folosea atîtea chimicale. Lumea utiliza gunoiul de grajd în calitate de îngrășămînt și oamenii erau cu mult mai sănătoși. Acum, chimia e la putere.
Anatolie Vulpe, șeful Direcției Agricultură, Relații Funciare și Cadastru Călărași:
Cumpăr de la prietenii producători
În grădina mea de lîngă casă s-au copt cireșele. Vă invit să le savurați. Se vor termina acestea, iar mai tîrziu se vor coace altele. Am cireși de vreo trei soiuri. Și vișine am. Căpșune – la fel. Nu am mult pămînt, dar pentru nepoței am unde crește căpșunele. Nu merg să le cumpăr.
Și roșii, și castraveți pentru consum mă strădui să cresc în grădina proprie. Dacă e vorba de cantități mai mari, bineînțeles că le procur. Le cumpăr de la prieteni. Piața de la Călărași cred că e cea mai scumpă din regiune, nu am ce ascunde. De aceea apelez la producătorii pe care îi cunosc foarte bine și îi consider prieteni. Ei îmi recomandă produsele cele mai gustoase, mai frumoase, și mai ieftine. Or, de la piață nici nu știi ce cumperi. Toți vorbesc despre produse ecologice, dar eu nu cred în existența lor. Sînt Toma necredinciosul. În condițiile în care pămînturile sînt parcelate pe suprafețe mici, este imposbil să crești produse ecologice. Chiar dacă cineva, de exemplu, nu folosește chimicale, vătămătorii vor veni de la alții din preajmă și vor face prăpăd. Cam asta e situația.
Lasă un răspuns