Pătlagina, cel mai util medicament de pe pămînt
Este una dintre primele plante folosite din timpuri străvechi ca remediu pentru vindecare. Compuşii flavonoizi din pătlagină combat acţiunea alergenilor, virusurilor, bacteriilor şi celulelor tumorale.
Pătlagina poate fi zdrobită şi aplicată ca o cataplasmă direct pe zona înţepăturii de albină, de insecte, acnee, erupţii cutanate. Infuzia de pătlagină este de mare ajutor în bronşită, tuse sau răceli.
Cum se prepară ceaiul
Ceaiul din pătlagină, cel care calmează tusea, se prepară dintr-o lingură de frunze bine marunţite, peste care se toarnă 250 ml de apă clocotită. Se acoperă 10-15 minute şi se îndulceşte cu miere.
Ceaiul se bea pe parcursul unei zile, cîte o lingură la două ore. Se pot bea 3-4 căni de ceai pe zi.
Un alt mod de preparare a ceaiului
Peste 1-2 linguriţe de frunze uscate şi mărinţite se adaugă 200 ml de apă fierbinte, se acoperă şi se lasă la infuzat cîteva minute. Se strecoară, se îndulceşte cu miere şi se bea înghiţitură cu înghiţitură, timp de 10 – 15 minute.
Frunzele de pătlagină pot fi adăugate la supe sau presărate deasupra salatelor. Dar, atenție! Acestea au un gust amărui-acrişor şi trebuie culese atît timp cît planta este înflorită.
Și frunzele, şi seminţele de pătlagină ajută la vindecarea bolilor digestive. Planta este folosită şi în tratarea ulcerului stomacal. Gargara cu ceai de pătlagină este recomandată împotriva laringitelor şi afecţiunilor cavităţii bucale.
Cum se prepară o tinctură de pătlagină
Se umple un borcan cu frunze proaspete, fără a le îndesa, peste care se toarnă ţuică sau votcă, în aşa fel încît să le acopere. Vasul, bine închis, se lasă la macerat 15 zile, timp în care se agită de cîteva ori pe zi. Apoi, se strecoară şi tinctura se păstrează la rece, în sticle mici, închise la culoare. Se iau cîte 10-15 picături sau o linguriţă, diluată în apă, fiind folosită sub formă de spălături bucale, gargare în stomatită, faringită, laringită.
Lasă un răspuns