O poveste de-a lui Ion Creangă a trecut Prutul

Imagine: luceafarul-theatre.ro

Imagine: luceafarul-theatre.ro
Imagine: luceafarul-theatre.ro

Sute de copii din raioanele Nisporeni și Călărași s-au întîlnit cu Harap Alb, eroul din îndrăgita  poveste a lui Ion Creangă. S-a întîmplat pe 12 și, respectiv, 13 mai. În acele zile, Teatrul pentru copii și tineret ”Luceafărul” din Iași a trecut Prutul și a poposit, mai întîi, la Nisporeni, apoi la Călărași cu un spectacol de excepție.
Circa 1300 de spectatori, copii, părinți și bunici, au urmărit spectacolul în regia lui Ion Ciubotaru. Mini-turneul trupei de actori români, formată din 17 persoane, a fost posibil, grație Institutului Cultural Român din Chișinău.
”Harap Alb” la Nisporeni
A fost cu ceva peripeții și nervi. Inițial, spectacolul urma să aibă loc la Casa Națională de Cultură. Dar nu a mai avut loc. ”Scena noastră, din păcate, este prea mică pentru un număr atît de mare de actori. Din această cauză, ei au renunțat să prezinte spectacolul aici”, a făcut o explicație Margareta Tulbure, directoarea Casei Naționale de Cultură, precizînd că, în pofida acestui fapt, trupa nu a părăsit Nisporeniul. La invitația directorului Școlii Profesionale din localitate, Dumitru Lupei, actorii s-au îndreptat spre instituția respectivă, care are o scenă mai mare.  ”Eu am venit cu propunerea, iar ei, după ce au văzut scena, au acceptat să prezinte spectacolul aici. În final, toată lumea a rămas mulțumită”, ne-a comunicat dînsul, subliniind că totul a decurs foarte bine, iar sala, cu o capacitate de 245 de locuri, a fost arhiplină.
Potrivit lui Dumitru Lupei, Teatrul pentru copii și tineret ”Luceafărul” din Iași a sosit anume la Nisporeni, grație unei colaborări bune dintre Asociația ”Ginta latină” din Nisporeni, al cărui președinte este el, și Institutul Cultural Român. ”Acest spectacol nu a fost nici prima activitate culturală desfășurată în parteneriat cu Institutul Cultural Român și nici ultima. Cu siguranță, vom organiza, împreună, încă multe activități frumoase la Nisporeni”, a punctat dînsul.
”Harap Alb” și la Călărași
”Odată cu spectacolul respectiv, am sărbătorit și Ziua Europei, fiindcă la noi a venit un teatru din Europa”, a declarat pentru ”Expresul” Dumitru Trifan, șeful Direcției Cultură din Călărași. Potrivit dînsului,spectacolul a avut loc în sala mare a Casei de cultură din Călărași și a adunat peste o mie de copii.
”A fost o poveste frumoasă, cu actori profesioniști, cu lumini, sunete, decorații colorate și multe alte efecte. Copiii, dar și adulții, au rămas mai mult decît impresionați de cele văzute. Trebuie să recunoaștem că mulți dintre ei au asistat pentru prima dată în viață la un spectacol”, a menționat șeful Direcției călărășene de cultură.  Nu e de mirare că trupa Teatrului pentru copii și tineret ”Luceafărul” din Iași a fost răsplătită din plin cu aplauze furtunoase de către publicul călărășean, iar la despărțire oaspeții de peste Prut au promis să revină la Călărași cu prima ocazie.
Apropo, și la Nisporeni, și la Călărași intrarea la spectacol a fost gratuită.
Ungheniul a fost ocolit
De data aceasta, Ungheniul a rămas în afara traseului prestabilit de către organizatorii mini-turneului Teatrului ”Luceafărul” din Iași. Așa că ”Harap Alb” nu a ajuns la copiii de aici.
”Nu știu de ce teatrul din Iași nu s-a oprit și pe la Ungheni. Noi, cei de la Secția Cultură și Turism, nu am primit nici o solicitare și nici o informație despre turneul respectiv”, ne-a spus  Vadim Pîslaru, șeful interimar al Secției Cultură și Turism Ungheni, menționînd că, dacă organizatorii turneului ar fi venit cu o solicitare de a prezenta spectacolul la Ungheni, ei ar fi fost primiți aici cu brațele deschise. Dînsul a recunoscut că nu a știut nimic despre spectacolele care au avut loc în raioanele vecine: Nisporeni și Călărași, dar și la Strășeni.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *