Din an în an, rămîn tot mai puțini
Săptămîna trecută, a plecat la cele veșnice ultimul veteran al celui de-al doilea război mondial din Florițoaia Veche, Ungheni.
Tot mai des și mai des auzi asemenea noutăți. Pleacă cei ce au trecut prin ororile războiului, pleacă cei ce au muncit în spatele frontului, pleacă văduvele de război…
Numărul celor rămași nu mai este de sute, nici de zeci… Sînt unități în fiecare localitate. Sau nici unul.
În raioanele Ungheni, Nisporeni, Călărași au mai rămas, per total, doar 71 de veterani. 71 la
157 de localități!
Cine știe cîți s-au mai stins în aceste zile, pînă a apărut materialul în ziar. Pleacă o generație.
Au trecut 71 de ani de la sîfrșitul celui de-al doilea război mondial. Un calcul simplu arată că cei mai ”tineri” veterani au, la ora actuală, cel puțin 89-90 de ani.
Unde au mai rămas? Și cîți?
Răspunsul l-am aflat de la direcțiile Asistență Socială și Protecție a Familiei din cele trei raioane.
CĂLĂRAȘI
Au mai rămas veterani în viață doar în 23 de localități călărășene din cele 44 existente. De fapt, la socoteală sînt puse și văduvele de război, și asimilații participanților la război, adică cei ce au luptat pe linia a doua a frontului.
Cei mai mulți veterani, patru la număr, sînt în orașul Călărași. Tot aici mai sînt și nouă văduve de război. Cîte doi veterani au rămas la Dereneu, Meleșeni, Onișcani, Sadova și Săseni. Cîte unul – la Bravicea, Căbăiești, Hîrbovăț, Mîndra, Palanca, Răciula, Temeleuți și Vărzăreștii Noi.
În raion mai sînt și cinci asimilați ai participanților la război: patru în orașul Călărași și unul la Vălcineț. Per total, mai sînt în viață doar 22 de veterani, indiferent pe ce front au luptat. În evidența Direcției Asistență Socială și Protecția familiei (DASPF) sînt și 33 de văduve de război.
Potrivit Ecaterinei Rău, specialist principal Fondul local de susținere socială a populației de la DASPF, în acest an, veteranilor de război li s-a acordat, cu prilejul Zilei Victoriei, cîte un ajutor material în valoare de 10 mii de lei, asimilaților – 5000 lei, iar văduvelor de război – cîte 1000 de lei. În total, au primit ajutoare 60 de persoane, fie veterani, asimilați ai participanților la război sau văduve de război. În anul precedent, erau 71 la număr.
UNGHENI
Doar în fiecare a treia localitate din raion au mai rămas veterani de război sau văduve, sau asimilați ai participanților la război. Adică, în 25 din cele 74 de localități existente. Cei mai mulți sînt în orașul Ungheni: șapte veterani, trei asimilați și 13 văduve de război. Trei veterani au mai rămas la Sculeni, iar cîte doi – la Boghenii Noi, Cioropcani, Hîrcești, Măcărești, Petrești, Sinești și Valea Mare. Doar cîte un veteran mai este în Agronomovca, Alexeevca, Buciumeni, Cetireni, satul Cornești, Costuleni, Pîrlița, Rădenii Vechi și Todirești. Mai sînt în viață, în tot raionul, 26 de văduve de război și 7 asimilați ai participanților la război.
Potrivit Eugeniei Enache, specialist Fondul local de susținere socială a populației din cadrul DASPF, și aici, din fondul local, au fost alocate indemnizații de aceeași mărime. Le-au primit 78 de persoane. Anul trecut au fost 98…
NISPORENI
Tot mai multe localități rămîn fără veterani și în raionul Nisporeni. Sînt deja 24! Doar în 15 sate au mai rămas veterani și văduve de război.
Cei mai mulți veterani sînt la Vărzărești, cinci la număr. Urmează satul Grozești cu trei veterani. Cîte un veteran a rămas la: Ciorești, Ciutești, Cristești, Milești, Seliște, Șișcani și Vînători. Orașul Nisporeni nu mai are nici un veteran al celui de-al doilea război mondial.
Iar văduve de război au mai rămas, în tot raionul, 19.
Potrivit Silviei Cemîrtan, specialist Fondul local de susținere socială a populației de la DASPF, în acest an, au primit indemnizațiile ce li se cuvin, cu prilejul Zilei Victoriei, 34 de veterani și văduve de război. În anul precedent, erau 44.
Lasă un răspuns