Banii tai | De vorbă cu funcționarii publici. Încă o dată despre transparență
Proiectul ”Sporirea transparenței investițiilor capitale publice prin consultarea propunerilor cu locuitorii comunității”, implementat la Nisporeni, de aproape patru luni, de Asociația Presei Independente în comun cu ziarul ”Expresul”, a ajuns pe ultima sută de metri. La final, a fost repetată o lecție învățată în acest răstimp de către funcționarii publici de aici.
În acest sens, pe 27 aprilie, a fost organizată o întîlnire cu funcționarii primăriei Nisporeni, cu genericul ”Asigurarea transparenței în procesul decizional”.
Discuțiile au fost inițiate de către Inga Burlacu, coordonatoarea proiectului în cauză, care a informat prezența despre aspectele legislative privind asigurarea transparenței decizionale, dar și despre importanța consultărilor publice și altor activități menite să asigure o comunicare eficientă între autorități și cetățean. Dînsa a îndemnat funcționarii nisporeneni să întreprindă cît mai multe acțiuni de informare a locuitorilor orașului despre activitatea autorităților publice locale, despre cum și unde se cheltuie banii publici și, nu în ultimul rînd, să se consulte cu ei atunci cînd e vorba de prioritizarea proiectelor de investiții capitale și etapele de implementare a acestora. Pentru că cetățeanul, susține dînsa, trebuie să fie la curent cu tot ceea ce face primăria și funcționarii.
”Transparența poate fi asigurată și pe pagina web a primăriei sau prin intermediul rețelelor de socializare, dar nu uitați că discuțiile directe cu cetățenii sînt mai productive”, a punctat Inga Burlacu.
La rîndul lor, participanții la întîlnire au ascultat cu atenție tot ce li s-a comunicat. La finalul evenimentului au menționat următoarele:
Cristina Moldovan, secretar Consiliul orășenesc Nisporeni:
A fost o întîlnire utilă. Am vorbit despre modalitățile de realizare a consultărilor și audierilor publice, despre cum formulăm notele informative la proiectele de decizii. S-a mai vorbit despre consultarea proiectelor care care pot avea un impact economic și social asupra unui număr mare de beneficiari. Deși la prima vedere, parcă tot ceea ce s-a discutat ține de lucrul nostru zilnic și ne este bine cunoscut, totuși e bine ca, din cînd în cînd, aceste lucruri se fie repetate și reamintite.
Ion Bouroș, șef-adjunct al Oficiului Cancelariei de Stat Nisporeni:
Am asistat la activitatea respectivă de la început și pînă la sfîrșit. Subiectul abordat a fost unul important și actual. S-a discutat despre cum trebuie creată o legătură mai strînsă între primărie și cetățean, despre asigurarea transparenței decizionale. Din păcate, la ora actuală, în multe primării nu se asigură transparența, iar în rezultat autoritatea primarilor și consiliilor locale în fața cetățenilor lasă de dorit. Cetățeanul ar trebui să cunoască mai multe din activitatea autorităților locale și să aibă un cuvînt hotărîtor în multe cazuri.
În loc de concluzie, aș vrea să subliniez următoarele: cu cît nivelul de transparență este mai mare, cu atît va crește și nivelul încrederii cetățeanului în autoritățile publice locale.
Grigore Robu, primarul de Nisporeni:
Prezentarea a fost cu adevărat interesantă. Multe din sfaturile care ne-au fost aduse noi deja le practicăm și sînt foarte productive. Mă refer la dezbaterile publice, la discuțiile din curțile blocurilor și altele. Chiar zilele acestea am avut o discuție de acest gen cu un grup de locatari. Pot spune cu certitudine că aceste activități au cel mai mare impact.
Lumină, mai multă lumină pentru Nisporeni
Vești bune pentru locuitorii orașului Nisporeni. Încă un proiect de investiție capitală, în valoare de circa 2,5 milioane lei, le bate la ușă. Este vorba de un proiect de iluminare stradală, finanțat din
Fondul Național de Eficiență Energetică, grație căruia circa 45% din suprafața orașului va fi scoasă din beznă.
Aceasta înseamnă că circa 11 kilometri de străzi vor fi iluminate cu ajutorul a 335 de corpuri de iluminat nou-nouțe. Becurile vor fi de tip led, adică econome, cu un consum de trei ori mai redus de energie electrică față de becurile vechi. Vor fi schimbate și firele electrice. Neschimbați însă vor rămîne pilonii, ne-a comunicat Aurel Negară, inginer-proiectant.
Dînsul a mai menționat că vor fi iluminate atît străzile centrale, cît și o parte din cele periferice. În total 13 la număr. Iată care sînt acestea: Suveranității, Marii Adunări Naționale , Victoriei, Chișinăului, Petru Movilă, Sfîntul Petru, Trandafirilor, 31 august, George Enescu, Ștefan cel Mare, Alexandru cel Bun și auxiliarele ultimelor două străzi.
Potrivit lui Aurel Negară, montarea corpurilor de iluminat ar putea începe în toamna acestui an. ”Acest proiect este important pentru oraș și locuitorii lui, mai ales dacă luăm în calcul că la Fondul de Eficiență Energetică au apelat vreo 25 de primării, dintre care au obținut finanțare doar 8, inclusiv Nisporeniul”, a punctat dînsul.
În aceeași ordine de idei, primarul Grigore Robu a declarat: ”Proiectul va lumina la propriu și la figurat orașul Nisporeni, dar, cel mai important, ne va aduce o mișcorare triplă la factura pentru energia electrică”.
Lasă un răspuns