Cultul fîntînilor păstrat cu sfințenie la Romanovca

În fotografie: Părintele Nicolae Tverdostup sfințește izvorul de la Romanovca Fotografie: facebook.com

În fotografie: Părintele Nicolae Tverdostup sfințește izvorul de la Romanovca Fotografie: facebook.com
În fotografie: Părintele Nicolae Tverdostup sfințește izvorul de la Romanovca
Fotografie: facebook.com

Cu siguranță, la Romanovca nu veți muri de sete. Este satul cu cele mai multe fîntîni din regiune: 108 la o populație de 597 de cetățeni.
Localnicii și-au făcut un cult al fîntînilor și izvoarelor. Cum se desprimăvărează, le curăță, le amenajează, le sfințesc. E o tradiție de peste un sfert de secol. Nimeni nu-și mai amintește cu exactitate anul în care a luat naștere, dar cert e că a prins rădăcini adînci aici. E o competiție sănătoasă între mahalale, între familii: care are cea mai amenajată și îngrijită fîntînă. Asta, fără ca să fie anunțate concursuri speciale, fără ca să fie lansate apeluri.
În anul curent, localnicii au amenajat un izvor de toată frumusețea, beneficiind și de un suport financiar din partea primăriei orașului Cornești, în componența căruia se află satul lor,  Romanovca.
Astfel au reușit să achiziționeze materialele necesare și să le utilizeze cum au știut ei mai bine. Izvorul a prins viață, fiind sfințit duminică, pe 15 mai. În aceeași zi, au fost sfințite și fîntînile din sat.
O sărbătoare adevărată, ce mai.
La căminul cultural a avut loc, cu acest prilej, o șezătoare, iar primarul Vera Buga a înmînat premii celor mai buni gospodari și mahalale. Așa cum era și de așteptat, premiul I a mers spre inițiatorul construcției izvorului, Tudor Fîstîcan. Au fost oferite în dar, de către primărie, și 18 căldări pentru fîntîni.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *