Beneficiile busuiocului
Busuiocul este o plantă de mici dimensiuni a cărei denumire în limba latină este Ocimum basilicum. Renumit pentru aroma sa proaspată și naturală, busuiocul este agreat de gurmanzi și cunoscut pentru proprietățile sale terapeutice, pentru beneficiile sale pentru sănătate.
Febra și răceli frecvente – frunzele de busuioc pot fi utilizate sub formă de suc, ceai sau decoct pentru ameliorarea febrei și a răcelilor (inclusiv la copii). Extractul de frunze de busuioc se va subția cu puțina apă și se va bea la fiecare 2-3 ore.
Tuse – busuiocul este o componentă importantă a siropurilor de tuse expectorante. Acesta ajuta la eliminarea mucusului în caz de bronșită și astm.
Dureri în gît – cînd apar dureri de gat se va bea apă fiartă în care s-a adăugat puțin busuioc. La fel de utilă în acest sens este și gargara.
Tulburări respiratorii – planta are efecte benefice în tratarea tulburărilor sistemului respirator. Decoctul din frunze de busuioc, cu miere și ghimbir este un remediu eficient pentru bronșită, astm, gripă, tuse și răceala. Un decoct din frunze de cuișoare și sare poate fi un ajutor imediat în caz de gripă. Acesta ar trebui să fie fiert într-o jumătate de litru de apă pînă cînd aceasta scade.
Pietre la rinichi – busuiocul are efect de tonifiere asupra rinichilor. Se recomandă să se bea un amestec din sucul obținut din frunze de busuioc amestecat cu miere, regulat, timp de 6 luni.
Stres – frunzele de busuioc sînt considerate ca fiind un agent anti-stres. Puteți mesteca 12 fruze de busuioc de două ori pe zi pentru prevenirea stresului.
Mușcături de insecte – planta are efect preventiv și curativ în cazul mușcăturilor sau înțepăturilor de insecte. Pentru acest lucru se va consuma o linguriță de suc din frunze de busuioc, o dată la cîteva ore. De asemenea, sucul proaspăt se va aplica și pe părțile afectate.
Afectiuni cutanate – aplicat local sucul de busuioc este benefic pentru tratarea bolilor de piele,herpesului și al leucodermei.
Dureri de cap – busuiocul este un remediu util pentru durerile da cap, utilizat sub forma decoctului de frunze de busuioc, amestecate cu pastă de santal și aplicat pe frunte.
Lasă un răspuns