Va reveni acasă, la baștina sa

In fotografie: Sculptură de Dumitru Rusu – Scvorțov

In fotografie: Sculptură de Dumitru Rusu – Scvorțov
In fotografie: Sculptură de Dumitru Rusu – Scvorțov Fotografie: Natalia Junghietu

Abia după 25 de ani de la moartea sa, va deveni cunoscut și acasă la el. Este vorba de sculptorul Dumitru Rusu – Scvorţov, născut la Călărași pe 26 octombrie 1926, și care a lăsat în urma sa numeroase lucrări valoroase. Printre acestea – și bustul lui Alexei Mateevici de pe Aleea clasicilor din Chișinău. A realizat și bustul funerar al scriitorului Liviu Damian, dar și multe alte sculpturi, atît de postament, cît și monumental-decorative, apreciate de iubitorii de artă.
Cu toate acestea, prea puțini călărășeni au auzit de numele acestui sculptor, darmite de lucrările lui. Iată că fiica sa, Mariana Scvorțov, stabilită cu traiul în Germania, a decis să-și readucă tatăl la baștina sa.
În fotografie: Ana Pșenițchi în preajma lucrărilor sculptorului
În fotografie: Ana Pșenițchi în preajma lucrărilor sculptorului Fotografie: Natalia Junghietu

A transmis muzeului din Călărași și sculpturi, și picturi, și grafică, și scrisori, și fotografii de-ale  artistului. ”Toată viața lui e aici, la noi în muzeu!”, a făcut o remarcă Ana Pșenițchi, directoarea Muzeului de Istorie și Etnografie din Călărași.
Potrivit dînsei, în scurt timp, urmează să vină la Călărași criticul de artă din București, Vladimir Bulat, care va evalua toate lucrările lui Dumitru Rusu – Scvorțov, aflate aici. Ulterior, va fi realizată și o monografie privind aceste lucrări.
Angajații muzeului s-au implicat deja plenar în promovarea sculptorului, căci, consideră ei, o asemenea personalitate notorie trebuie să fie cunoscută și la ea acasă. Au rezervat un spațiu special în incinta muzeului, unde vor fi expuse lucrările lui. Sînt multe, dar au fost alese cele pe care specialiștii le-au considerat mai reprezentative. ”Autoportret, Tinerețe, Eternitate, Bătrînii, Fetița, Dans”, a început a înșirui directoarea muzeului.
Și prilejul e unul special. În octombrie, se împlinesc 90 de ani de la nașterea artistului. Fiica dînsului și-a anunțat deja vizita la Călărași, anume în această lună. Pînă atunci, angajații Muzeului de Istorie și Etnografie și-au propus să pună la punct toate detaliile. ”Vrem ca Dumitru Rusu – Scvorțov să devină celebru la el acasă. Îl vom promova pe toate căile posibile. Sînt lucruri frumoase, care trebuie promovate”, a subliniat Ana Pșenițchi.
De notat că la 14 iunie se împlinesc 25 de ani de la trecerea sa la cele veșnice. Dumitru Rusu -Scvorțov a activat la Chișinău. Acolo își doarme și somnul de veci.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *