Trebuie să lucrăm şi mai mult
Faptul că, în ultimul timp, tinerii tenismeni călărăşeni să califică pe locuri mai înalte la competiţiile republicane (practic, după rezultatele obţinute, Călăraşul cedează la moment doar sportivilor din Chişinău şi raionul Dubăsari, fiind la poziţii egale cu Bălţiul), că avem 12 sportivi în lotul naţional, că, în 2015, am avut doi campioni ai ţării (Ion Tataru şi Victoria Sturza) şi deţinători ai locurilor doi şi trei (Dionis Lipcan, Vasile Harea, Valeria Sturza), desigur, mă bucură pe mine, în calitate de antrenor-profesor. Iată că şi la mijlocul lui martie, doi dintre discipolii mei s-au evidenţiat: Vasile Harea şi Valeria Sturza au ocupat, respectiv, locurile doi şi trei la Cupa Republicii Moldova de tenis de masă (aici au participat sportivii cu anul de naştere 2001 şi mai mici).
Dar mai există un lucru deosebit de important şi necesar în procesul de creştere a tinerilor sportivi – participare la diferite concursuri internaţionale. Doar așa va creşte măiestria lor individuală şi vor acumula experienţă competiţională. În situaţia actuală economică nu prea poţi să-ţi permiţi să participi la multe competiţii de aşa rang. Totuşi, cu prima ocazie vom pleca peste hotare. În caz contrar, creşterea sportivului se stopează, devine tot mai anevoioasă.
Recent, şase tenismeni din cei mai buni au luat parte la Turneul Internaţional ”Cupa Bistriţei”, unde au fost prezenţi 300 de sportivi din România, Franţa, Italia, Spania, Belarus, Ucraina, Bosnia şi Herţogovina, Serbia şi Republica Moldova.
Nu pot să spun că nu mă satisfac rezultatele obţinute de discipolii mei. Au atins nişte bariere destul de importante pentru fiecare individual. De exemplu, Dionis Lipcan a fost calificat în primii 16 sportivi din 85 prezenţi (a ajuns pînă la o optime de finală). La fel s-au manifestat şi Vasile Harea, Valeria Sturza, Vlad Harea.
La prima vedere, e totul, cum se spune, bine şi frumos. Totuși, avem rezerve îndeajuns şi trebuie să lucrăm şi mai mult pentru a ajunge pe podium la competiţii de aşa nivel prestigios, cum ar fi Cupa Bistriţei. Muncă, muncă şi iar muncă, lucru încordat şi deosebit de complicat pentru studierea şi practicarea noilor procedee, pregătire psihologică şi fizică – iată ce ne aşteaptă pentru viitor, dacă dorim să obţinem mai multe decît avem. Vom face tot posibilul pentru a ajunge la un nivel şi mai înalt. Sper să avem şi sprijinul, în continuare, din partea structurilor de stat, direcţiei şcolii sportive şi Asociaţiei Obşteşti „Paleta mică”, care pun umărul în momentele cele necesare.
Alexandru Radu,
antrenor-profesor de tenis de masă la Şcoala Sportivă „Mihai Viteazul” din Călăraşi
Lasă un răspuns