De la Grozești spre Grozasca, ii și cămăși naționale

Imagine simbol: trm.md

Imagine simbol: trm.md
Imagine simbol: trm.md

Școala primară-grădiniță din Grozasca Unghenilor își dorește ii și cămăși naționale veritabile. Potrivit directoarei Victoria Cozari, instituția ar avea nevoie de 20 de costume naționale pentru fete și băieți.
A auzit că ar putea să le comande la Grozești, unde, de ceva timp, elevii de aici le confecționează. ”Am aflat, datorită internetului, că la liceul din Grozești activează un cerc, unde membrii acestuia cos ii” ne-a comunicat Victoria Cozari. Chiar a telefonat, ca să afle mai multe informații privind o eventuală comandă.
Directoarea își dorește foarte mult ii și cămăși naționale pentru copiii din Grozasca. Deocamdată, însă, nu le poate comanda, pentru că nu are bani suficienți. ”De la Grozești ni s-a spus că cea mai simplă ie costă circa 200 de lei. Dacă înmulțim la 20, vedem că e nevoie de o sumă frumușică – 4000 de lei”, a explicat dînsa. Nu disperă, însă. Pe viitor, va aplica la mai multe proiecte, în speranța că se va găsi cineva să finanțeze această achiziție.
Între timp, la Liceul ”Prometeu”din Grozești, în cadrul cercului ”Semănînd semințele speranței” lucrul e în toi. Cele 18 fete, membre ale cercului, în frunte cu profesoarele Aneta Croitoru și Lidia Foltea, au finalizat 14 ii și 14 cămăși pentru băieți, una mai frumoasă decît alta. Toate au fost donate liceului.
”Noi intenționăm să dezvoltăm din ocupația aceasta o mică afacere a liceului”, a declarat Aneta Croitoru, precizînd că pe viitor, pe lîngă ii și cămăși naționale, aici vor fi realizate și brîie, și catrințe.
Pînă atunci, elevii vor confecționa, la orele de educație tehnologică, un război de țesut, ca pe vremea bunicelor lor.
Lidia Foltea și-a exprimat încrederea că vor avea parte de succes, deoarece, spune dînsa, membrele cercului sînt îndrăgostite de costumul popular.
Apropo, o ie este confecționată la Grozești în cel puțin două luni, în dependență de complexitatea modelului.
De menționat că cercul ”Semănînd semințele speranței” a fost deschis anul trecut, la inițiativa unei voluntare a Corpului Păcii din SUA, care s-a aflat la Grozești în perioada 2013-2015. Tot grație acestei voluntare, cercul a fost dotat cu mașini de cusut, care au ajuns la liceu, grație unei donații din SUA.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *