Promovarea turismului rural: unii – da, alții – ba

Imagine simbol: www.moldova-tourism.md

Imagine simbol: www.moldova-tourism.md
Imagine simbol: www.moldova-tourism.md

Patru zile – atît vor avea la dispoziție secțiile cultură și turism din raioanele Ungheni, Nisporeni și Călărași pentru a promova turismul rural din regiune, dar și pentru a demonstra că sînt cei mai buni din acest punct de vedere.
Au șansa s-o facă la Festivalul-concurs al turismului rural ”Satul meu”, care va fi organizat, în premieră, în cadrul Expoziției Internaționale specializate ”Tourism. Leisure. Hotels”, 2016.
Evenimentul va fi găzduit, în perioada 7-10 aprilie, de Centrul expozițional ”MoldExpo” din Chișinău și desfășurat în parteneriat cu Agenția Turismului din Republica Moldova.
Cine și cum s-a pregătit de concurs? Am aflat chiar în ajun, de la reprezentanții secțiilor cultură din cele trei raioane.
Apropo, premiul mare la acest festival-concurs e de 22 mii de lei!
NISPORENI
”Deși nu putem spune că avem turism la propriu în satele noastre, totuși ne dorim să ducem la festivalul respectiv un mesaj clar că Nisporeniul ar putea fi atractiv pentru turiști prin așezarea sa geografică și locurile pitorești, prin meșteri populari cu mîini dibace, dar și colectivele artistice de excepție”, a declarat pentru  ”Expresul” Angela Ionel, specialistă în cadrul Secției Cultură și Turism Nisporeni.
Potrivit dînsei, Nisporeniul va fi reprezentat la concurs cu o expoziție de lucrări ale meșterilor populari din raion, unde se vor regăsi obiecte din ceramică neagră, diverse lucrări de artizanat, pictură cu tematică rurală și altele. Pe lîngă aceasta, cu un program artistic va merge la Chișinău ansamblul de muzică și dans popular ”Moștenitorii”.
”Ne pregătim să scoatem în evidență ceea ce avem mai bun”, a punctat, în încheiere, Angela Ionel.
UNGHENI
”Noi lucrăm și ne pregătim pentru acest festival-concurs deja de două săptămîni. Avem foarte mari așteptări și sperăm să cîștigăm”, a menționat Eugenia Baroncea, șefa Secției Cultură și Turism Ungheni. Dînsa a explicat și de ce este atît de încrezătoare și optimistă: ”Nu știu cum alții, dar noi am respectat întocmai cerințele și regulamentul concursului. De aceea sperăm că ne vom întoarce cu acasă cu premiul mare”.
Din spusele dînsei, raionul Ungheni va fi reprezentat la festival de satul Pîrlița, cu obiceiurile și tradițiile sale specifice, cu gastronomia și cultura lor. ”Am ales această localitate, pentru că aici există un muzeu al satului, o casă raională de cultură, un colectiv artistic-model, ”Drăgaica”, există obiceiuri și tradiții culturale și gastronomice, agenți economici puternici”, a făcut o explicație Eugenia Baroncea, exprimîndu-și speranța că Pîrlița și oamenii ei vor avea o prestație de zile mari.
CĂLĂRAȘI
Raionul Călărași nu va participa la Festivalul-concurs al turismului rural ”Satul meu”. Declarația îi aparține șefului Direcției călărășene de Cultură, Dumitru Trifan. Potrivit dînsului, nici meșterii populari, nici formațiile folclorice nu vor fi prezente la acest eveniment. Nu pentru că n-ar avea ce prezenta, dar pentru că taxa de participare este prea mare. ”Doar pentru înscriere ni s-a cerut vreo două mii de lei. Apoi, mai urma să plătim și pentru spațiul expozițional”, a făcut dînsul o precizare, subliniind că bani pentru așa ceva nu sînt.
Pe de altă parte, Dumitru Trifan a spus că despre Călărași se va auzi, totuși, în aceste zile, la  ”MoldExpo”. Asta, pentru că va merge acolo, cu o prezentare despre potențialul turistic al raionului, Aurica Amariei, specialist la Direcția Cultură. Dînsa va vorbi despre monumentele naturale, patrimoniul cultural, patrimoniul uman, centrele de meșteșuguri populare, turismul cultural, traseele turistice din raion.
În altă ordine de idei, Dumitru Trifan a menționat că toate colectivele artistice din raion sînt în pregătire pentru un alt eveniment cultural. Este vorba de festivalul-concurs raional de muzică patriotică: ”Cîntecele credinței, speranței și iubirii”, care va avea loc pe 10 aprilie, la Hîrjauca.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *