Forsythia – ploaia de aur

flori.Fiind un vestitor al primăverii, florile acestui arbust popular și ușor de îngrijit cresc pe tulpini neobișnuit de golașe, înainte de înfrunzire. De la începutul pînă la mijlocul primăverii, arbustul este acoperit, de obicei, cu flori mici, galbene-aurii sau galbene-lămîie, care cresc pe tulpinile mai tinere.
Este un arbust cu frunze căzătoare, rezistent și viguros. Frunzele de un verde închis, sînt dispuse opus pe tulpinile maro deschis, care capătă o textură rugoasă și devin gri la vîrste de peste trei ani.
Planta formează o masă deasă de tulpini arcuite și deseori devine golașă la bază, mai ales dacă este lăsată netăiată.
Fiind o plantă adaptabilă, forsythia poate crește într-o mare varietate de soluri, atingînd trei metri înălțime și crescînd sub formă de tufă verticală sau ca o cupolă. Florile, dispuse individual sau în inflorescențe de-a lungul tulpinilor, apar înaintea frunzelor. Modul de creștere naturală a acestei plante face să aibă nevoie de taiere anuală regulată, ca să înflorească la potențialul său maxim.
Cum se tunde forsythia?
Tăierea de formare. Plantele tinere trebuie tăiate, pentru a le ajuta să crească dense, cu lăstari puternici formați de la nivelul solului. După plantare, tăiați orice creștere slabă sau vătămată. Tăiați ușor tulpinile pînă la circa doua treimi din lungime, pentru a ajuta apariția de noi lăstari de la baza plantei, pe măsură ce aceasta se fortifică.
Tăierea de întreținere. Ca sa înflorească bine, planta trebuie tăiată anual, pentru a înlătura tulpinile bătrîne și pentru a ajuta producția de noi lăstari care fac flori.
Imediat după înflorire, tăiați toate tulpinile vechi, care au făcut flori, cel puțin la jumătate, chiar deasupra unui mugure sănătos sau a unui lăstar. Vechile tulpini care au făcut flori trebuie tăiate pînă la doi muguri de la bază.Tăiați la sfîrșitul primăverii sau la începutul verii, pentru a avea o perioadă maximă de creștere și o bună producție de flori în anul următor.
Tăierea de remediere. Arbuștii se vor forma în mod natural, dar, dacă s-a neglijat tăierea, mulțimea de tulpini subțiri, slabe, răzlețe va face flori puține și planta va deveni sensibilă la dăunători și boli. Această situație poate fi remediată prin tăiere severă, făcută pe etape, în doi sau trei ani, mai degrabă decît tăind planta complet. Lăsînd doar trei sau patru tulpini puternice, iarna tîrziu sau primăvara devreme tăiați toate celelalte tulpini pînă la 5-7 cm de la nivelul solului, pentru a ajuta apariția lăstarilor de înlocuire. În anul următor, tăiați complet toate tulpinile subțiri sau slabe.Tăiați cele trei sau patru tulpini bătrîne rămase, aproape de nivelul solului.
Acesta specie de arbuști ornamentali se înmulțește ușor prin butași sau marcote. Sînt foarte apreciate pentru bogăția și frumusețea înfloririi. Pot fi utilizate și ca plante solitare, și în grupuri sau chiar garduri vii.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *