Cu pași rapizi spre o nouă dictatură

Lucia BacaluAcum înțeleg de ce o bună parte din primarii noștri, care, pînă mai ieri, duceau steagul unor altor formațiuni politice, aflate pe val la acea vreme, au fugitspre Partidul Democrat.
Dacă nu o făceau, azi ar fi fost în situația lui Serghei Filipov, primarul de Taraclia, tîrît prin judecăți și, într-un final, suspendat din funcție doar pentru faptul că a tăiat cîțiva copaci din parcul din preajma primăriei.
Dacă nu ar fi fost tăiați acei pomi – ei și ce dacă au fost plantați alții în loc? – falnica noastră justiție moldovenească ar fi găsit, cu siguranță, un alt motiv. Orice.
Credeți că oficiali europeni, ambasadorul SUA în R. Moldova și-au exprimat îngrijorarea vizavi de acest caz pentru că nu mai aveau ce face altceva? Sigur că nu. Iată explicația lui Pirkka Tapiola, șeful Delegației Uniunii Europene, făcută în cadrul unei emisiuni de la Pro TV: ”Atuncicînd un ales al poporuluiestedatafarăînplinmandatpentrucîţivacopaci, nu e nevoie de preamultăimaginaţie ca să-ţipuiîntrebări. Cazulprimarului din Taraclia a fostatît de evident, încît nu am pututsăneabţinem de la reacţii”.
Sigur, nu e ceamaifericităsituațiepentruSergheiFilipov. Dar, cu siguranță, vatrecepesteasta. Cu capulsusșiconștiințaîmpăcată. Celpuțin, nu-iva fi niciodatărușinesă se uiteînochiicelortreicopiiaisăi.
Nu s-alăsatcumpăratșinicișantajat.Astăziesteadmirat de multmaimulțidecît de ceipeste 70 la sută de locuitoriaiTaracliei, care l-au ales din primultur.Numelelui a devenit nu doarcunoscutpeste tot, darși, dacăvreți, unsimbol. Unsimbol al corectitudiniiși al speranțeicămaiexistă, totuși, oameni cu verticalitate, oamenionești.
Din păcate, preapuțini la oraactuală. Săvedeți, dacă se schimbă, cumva, guvernareamîine-poimîine, cîțieroivorapărea! Șicîțiprimari, care vorplîngepe la colțurică au suferit, că au fostamenințați, că au fostșantajați… Saudintrecei care vorexclamasusși tare că au trădatde dragulsatuluiși al oamenilorlui. Într-un fel, e credibilăaceastăexplicație, căci, se știe, autonomialocală e la nivelul zero. Șiatunci, fiindînpartidulpotrivit, poțiaducenoiinvestițiiîn sat. Așa a fost, așaeste. Ce mai, sistemul e beton! Deocamdată.
Interesant, de ceoarenici un primar nu fuge la Partidul Liberal, căcișiacesta e la guvernare?
Dar sărevenim la condamnareaprimarului de Taraclia. Nu măvoimiradeloc, dacămîine-poimîine, ne vomtrezi cu noicazurirăsunătoare, cîndprimarifoartebunisînt tîrîți înnoroi. Vor fi dintrecei care, deocamdată, rezistăpresiunilor, amenințărilor, controalelornefondate. Le vorgăsicevașilor: că au pus cu o pietricicămaipuțin la postamentulvreunui monument, că auconstruitungard cu zececentimetrimai lung saumaiscurtdecîtprevedeaproiectulșiașamaideparte.
Ne îndreptăm cu pașirapizispre o nouădictatură.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *