Ajutorul umanitar de peste Prut a ajuns la destinație

În fotografie: Tirul cu zahăr a ajuns la Nisporeni Foto: www.facebook.com

În fotografie: Tirul cu zahăr a ajuns la Nisporeni Foto: www.facebook.com
În fotografie: Tirul cu zahăr a ajuns la Nisporeni
Foto: www.facebook.com

Prima tranșă de ajutor umanitar oferit Republicii Moldova de Guvernul României a ajuns la destinație. Tiruri, încărcate, per total, cu 68200 kilograme de zahăr, au mers spre raioanele Ungheni, Călărași și Nisporeni. Zahărul a fost repartizat deja în grădinițe, în centrele de plasament pentru copii, dar și în alte instituții din teritoriu.
Nu a fost distribuit oricum, ci în strictă conformitate cu anumite reguli, elaborate de Guvern.
”Noi nu decidem cum și cui să oferim aceste ajutoare, noi doar îndeplinim ceea ce a fost stabilit în planul de distribuire”, a menționat vicepreședintele raionului Nisporeni, Ghenadie Verdeș.
Astfel, spre Ungheni au mers 34200 kilograme de zahăr, spre Călărași – 19750, iar spre Nisporeni – 14250.
Primii au primit zahărul unghenenii, pe 30 martie. Au urmat cei de la Călărași – pe 31 martie, iar lista a fost încheiată de raionul Nisporeni, unde zahărul a ajuns pe 8 aprilie.
Ca să nu existe dubii și pentru a asigura o transparență totală, așa cum au declarat oficialii din cele trei raioane, au fost instituite și comisii speciale din reprezentanți ai direcțiilor Educație, dar și Asistență Socială și Protecție a Familiei.
Zahărul deja a ajuns la cei ce trebuiau să-l primească. ”Distribuirea ajutoarelor a fost realizată operativ, în patru zile și fără încălcări”, a declarat pentru ”Expresul” vicepreședintele raionului Ungheni, Alexandru Brînză. ”Noi am distribuit primarilor într-o zi toată cantitatea de zahăr primită, iar ei, la rîndul lor, urmau să o distribuie beneficiarilor direcți”, a comunicat și Zinaida Bădărău, vicepreședinta raionului Călărași.
Cine sînt beneficiarii ajutorului respectiv? În mare parte, copiii. Listele de distribuire au fost coordonate din timp cu reprezentanții Guvernului. Cantitatea distribuită pentru fiecare instituție a fost făcută reieșind din calculul 4 kg per copil. Și această normă a fost stabilită din timp, în mod centralizat, la Chișinău.
După prima tranșă, vine și a doua
La începutul săptămînii curente, consiliile raionale au fost informate despre sosirea celei de-a doua tranșe de ajutor umanitar din partea Guvernului României. De data aceasta, vor veni colete cu produse alimentare, destinate, în mod special, persoanelor țintuite la pat. Vor fi, în fiecare colet, cîte zece kilograme de produse. Se cunoaște deja exact ziua și ora, la care ajutoarele vor trebui să fie ridicate de la Agenția pentru Rezerve Materiale din Chișinău.
Raionului Ungheni îi vor reveni 667 de colete, iar responsabilii de aici vor trebui să fie la Agenție pe 18 aprilie, ora 11.30. Autoritățile călărășene sînt programate să-și ridice cele 505 colete pe 19 aprilie, ora 8.30. Raionul Nisporeni va primi 354 de colete pe data de 22 aprilie la 11.30.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *