Viticultori versus vinificatori. Business cu năbădăi

Imagine simbol: www.stiri.com.ro

Imagine simbol: www.stiri.com.ro
Imagine simbol: www.stiri.com.ro

Gata, le-a crăpat răbdarea și nu mai vor să fie duși de nas. Este vorba de un grup de producători de struguri din Costuleni, Ungheni. Toamna trecută, au vîndut strugurii cu tonele fabricii de vinuri din Milești, Nisporeni, dar banii nu i-au primit nici pînă-n ziua de azi.
Viticultori hrăniți cu promisiuni de vinificatorul mileștean
Unul dintre viticultorii costuleneni, Valeriu Solomon,  susține că a fost dus de nas și ”hrănit” cu promisiuni toată iarna de către directorul fabricii de vinuri din Milești, Vasile Chițanu. Dînsul a vîndut acestei fabricii circa nouă tone de struguri la un preț de 2,5 lei per kilogram,. ”Am muncit un an la vie și acum nu-mi pot restitui banii pe strugurii și pe munca mea”, povestește bărbatul, accentuînd că fabrica îi datorează circa 22 mii de lei.
Astfel, costuleneanul s-a trezit, în prag de primăvară, cu buzunarele goale. Dînsul susține că nu are bani pentru lucrările agricole din acest an, iar directorul fabricii nici nu-i mai răspunde la  telefon. ”Ultima dată cînd a vorbit cu directorul a fost după sărbătorile de iarnă. El a spus că-mi va plăti la Paște”, povestește Valeriu Solomon. Acum, costuleneanul se teme că directorul ar fi avut în vedere expresia ”Paștele cailor”, prin care se subînțelege ”niciodată”.
Atît Valeriu Solomon, cît și ceilalți producători de struguri din Costuleni au de gînd să-și caute dreptatea în judecată. ”Aș fi putut să-l dau în judecată mai demult, dar am sperat și încă mai vreau să cred că vom rezolva acest conflict omenește”, spune dînsul, mai ales că a vîndut struguri acestei fabrici și în alți ani, dar nu a întîmpinat probleme de acest gen. ”Chiar de se mai întîmpla să fie reținută plata, întîrzierea nu dura mai mult de o lună, iar directorul se ținea de cuvînt”, a mai spus, în încheiere, Valeriu Solomon.
Printre cei ce nu și-au primit banii pe struguri
Și primarul de Milești, Radu Vîrlan, afirmă că se numără printre cei care așteaptă să primească banii, circa 15 mii de lei, de la fabrica de vinuri din sat, pentru strugurii vînduți toamnă trecută. Dînsul, însă, nu s-a arătat la fel de indignat și a menționat că, atunci cînd a dus strugurii la fabrică, a fost prevenit de către anagajați că achitarea se va efectua pînă, cel tîrziu, în toamna viitoare. Așa că a fost pregătit din start că nu-și va primi banii, iar acum nu are nici o pretenție față de conducerea fabricii.
”Mulți locuitori din Milești se adresează la primărie cu aceeași întrebare, dar încerc să le explic ceea ce mi s-a explicat și mie toamna trecută: că vinul nu se vinde și, respectiv, plățile întîrzie”, a precizat Radu Vîrlan, după care a accentuat că fabrica și-a îndeplinit, de fiecare dată, promisiunile. ”Pentru roada din 2014, am primit banii de Paște în 2015”, a adăugat dînsul.
Ce spune directorul?
Solicitat să ofere o explicație la situația creată, Vasile Chițanu a recunoscut că, deocamdată, nu a plătit nimănui nici un bănuț pentru strugurii colectați toamna trecută. Datoria fabricii față de viticultorii din raioanele Nisporeni și Ungheni este de circa 1 milion 200 mii de lei.
Cu toate acestea, dînsul a dat asigurări că, în cel mai scurt timp, va începe să restituie datoriile oamenilor. ”Credeți-mă, acum chiar nu am bani, pentru că nu am putut vinde vinul. Am solicitat și un credit de la bancă, dar am fost refuzat. Situația, însă, se îmbunătățește. În aceste zile, vinul va fi exportat în Țările Baltice. Am deja, în acest sens, încheiat un contract”, a explicat Vasile Chițanu, dînd asigurări că, în scurt timp, conflictul va fi soluționat.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *