Un proiect ambițios, care promite multe

Imagine simbol: www.ipn.md

Imagine simbol: www.ipn.md
Imagine simbol: www.ipn.md

Copiii cu necesități speciale, cu vîrsta de pînă la șapte ani, se vor afla în centrul atenției autorităților și asta, datorită unui proiect lansat recent în Republica Moldova. Acesta va fi implementat doar în cinci raioane, printre care și Ungheni, Nisporeni, Călărași. Este prevăzut pentru perioada 2016-2018 și are menirea de a facilita accesul copiilor cu nevoi  speciale, dar și a părinților acestora, la serviciile comunitare de suport și educație, adică terapie prin muzică, servicii de asistență și suport în educație la domiciliu, cursuri pentru consolidarea abilităţilor părinteşti şi fortificarea relaţiei dintre părinţi şi copii.
E cu adevărat necesar? Ce ne va aduce?
Răspunsul l-am aflat de la conducătorii direcțiilor Asistență Socială și Protecție a Familiei (DASPF) din cele trei raioane.
UNGHENI
”Este un proiect foarte ambițos, care promite multe”, a declarat, din start, Tudor Rădeanu. Este vorba de pilotarea unor programe speciale pentru copiii cu necesități speciale, pentru  familiile lor, dar și pentru specialiștii din domeniu, ceea ce e foarte important. Totodată, grație introducerii unor noi programe speciale pentru ei, se va pune baza pentru dezvoltarea capacităților de interacționare a copiilor cu părinții lor, vor fi oferite, prin diferite terapii, cele mai bune oportunități pentru dezvoltarea acestor copii în primii lor ani de viață.
”Noi deja, de mai mulți, sîntem pionieri în implementarea diverselor programe de acest gen. De aceea, cred, raionul nostru a fost ales și de data aceasta. Ne bucură mult că sînt luate în vizor anume aceste categorii de persoane. Cu adevărat se simte necesitatea unui astfel de proiect la Ungheni”, a subliniat șeful DASPF, precizînd, totodată, că în raionul Ungheni sînt înregistrați, la ora actuală, aproximativ 400 de copii cu dizabilități.
NISPORENI
Și Xenia Axente a fost în asentimentul colegului ei de la Ungheni. ”Este un proiect foarte important și binevenit, deoarece copiii, mai ales cei cu vîrsta între 0 și 7 ani, au nevoie de  susținere”, a subliniat dînsa. Dacă, începînd cu vîrsta de șapte ani, mulți copii sînt incluși în sistemul educațional, fie școală sau un centru specializat, atunci cei mai mici sînt lăsați, oarecum, în afara atenției. Datorită proiectului lansat recent, iată că și ei vor avea acces la diverse programe de educație și servicii specializate. ”Dacă, din primii ani de viață, copiii vor simți atenția tuturor actorilor comunității, fie din medicină, asistență socială sau învățămînt, atunci vom crește o societate mult mai sănătoasă”, a specificat Xenia Axente.
În raionul Nisporeni sînt înregistrați peste 200 de copii cu necesități speciale, dintre care vor fi selecați cei ce vor beneficia de proiect.
CĂLĂRAȘI
De aceeași părere a fost și Tudor Enache, accentuînd că proiectul pus în discuție este binevenit pentru Călărași.”Acest lucru nu îl spun doar eu. Am discutat și cu președintele raionului, și cu vicepreședinții, și cu șefii de direcții. Toți spun că este un proiect foarte bun pentru raion, mai ales că sînt luați în vizor copiii de vîrstă preșcolară”, a accentuat dînsul.
Totodată, Tudor Enache a explicat că, că în acest an, vor avea loc doar lecții de instruire și formare a cadrelor care vor munci în vederea implementării proiectului respectiv. Abia în 2017 se va trece la implementarea propriu-zisă a acestuia. ”Proiectul este un început în depășirea unor aspecte ce țin de copiii cu nevoi speciale. Sper că va fi cu adevărat un proiect de succes”, a subliniat dînsul.
În prezent, în raionul Călărași, sînt înregistrați peste 260 de copii cu necesități speciale.
Proiectul ”Sporirea accesului copiilor cu necesități speciale la servicii comunitare de suport și educație în primii ani de viață” este implementat de AO ”Parteneriate pentru fiecare copil”, cu suportul financiar al Uniunii Europene și are o valoare de 680 mii de euro.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *