Sînt oare suficient de protejați copiii în școli?

Imagine: jurnal.md

Imagine: jurnal.md
Imagine: jurnal.md

S-a întîmplat recent. Un caz de intoxicare în grup, prin inhalare, a elevilor de la un liceu din raionul Rezina a pus pe jar autoritățile din întreaga republică. Sînt oare suficient de protejați copiii noștri în școli?
Nimeni nu ar risca, în prezent, să dea asigurări că asemenea cazuri nu se vor repeta. Copiii sînt copii și, uneori, nu conștientizează ce consecințe ar putea avea un gest sau o mișcare a lor mai puțin inspirată, susține Iulia Pancu, șefa Direcției Educație Ungheni.
”Situația creată la moment este destul de alarmantă, mai ales că avem înregistrate, în școlile din Republica Moldova, cîteva cazuri de intoxicare prin inhalare. Acest fapt ne obligă să asigurăm comunicarea între diverși actori comunitari, pentru a preveni situații similare”, a menționat Raisa Popovici, medic-șef al Centrului Sănătate Publică Ungheni.
Ce-i de făcut?
”Pentru o protecție mai sigură a copiilor, trebuie să existe în fiecare instituție școlară un ”filtru”. Adică, asistenta medicală ar trebui să verifice elevii ce au prin buzunare, ce aduc cu ei la școală. În plus, foarte importantă este comunicarea. Copiilor trebuie să li se explice ce riscuri comportă aducerea la școală și jocul cu diferite spray-uri sau alte recipiente cu substanțe chimice. Am solicitat să vină în școli specialiști ca să le vorbească atît copiilor, cît și părinților, despre aceasta”, a menționat Iulia Pancu, după care a accentuat: ”Să nu ne permitem să supunem riscului copiii. E mai ușor să previi o situație decît să lichidezi consecințele. Avem cu cine conlucra, avem oameni potriviți la locul potrivit”.
”Am convenit să responsabilizăm, în primul rînd, părinții. Ei trebuie să aibă grijă cu ce vin copiii lor la școală sau ce au în ghiozdane”, a spus și Elena Gonța, șefa Direcției Învățămînt Călărași.
În acest sens, la sfîrsitul lunii martie, în toate instituțiile de învățămînt din raion vor fi organizate ședințe cu părinții, pentru a-i informa încă o dată despre responsabilitățile care le revin în ceea ce privește educația și asigurarea securității copiilor lor.
La Nisporeni, potrivit Alexandrei Lungu, șefă adjunct a Direcției Învățămînt, Tineret și Sport, a fost organizată o ședință cu directorii instituțiilor de învățămînt, în cadrul căreia s-a discutat pe marginea cazului de la Rezina, ei fiind îndemnați să fie mai atenți la comportamentul copiilor. ”Directorii, prin funcția pe care o dețin, sînt obligați să informeze și să atenționeze elevii despre ceea ce pot ei să aducă la școală. De ceea ce au cu ei și cum se comportă în afara școlii, sînt responsabili părinții”, a subliniat Alexandra Lungu, după care a accentuat: ”Nu înțeleg de ce pentru tot ce se întîmplă se dă vina pe școală. Copiii au și părinți!”.
De notat că nici la Ungheni, nici la Nisporeni, nici la Călărași, nu au fost înregistrate vreodată  cazuri de intoxicare a copiilor prin inhalare.
Paza bună trece primejdia rea.
Urmare a ceea ce s-a întîmplat la liceul din Cuizăuca, Rezina, peste tot au fost convocate ședințe cu participarea reprezentanților direcțiilor de Învățămînt, ai centrelor Sănătate Publică și ai secțiilor Situații Excepționale, la care s-a vorbit despre măsurile de prevenire a unor astfel de cazuri, despre regulile de comportament în asemenea situații.
Potrivit unui comunicat al Centrului Sănătate Publică Ungheni, în Republica Moldova numărul total de cazuri de intoxicaţii acute neprofesionale exogene de etiologie chimică (alcool, medicamente, alte substanțe chimice, gaze, pesticide, stupefiante) a fost, în anii 2012-2015, de 22689, dintre care 912 s-au soldat cu decese.
Lucia Bacalu, Natalia Junghietu


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *