Panouri fotovoltaice la Mărinici
Va ieși pe piață cu o producție sută la sută ecologică. Asta promite Ștefan Ocară din Mărinici, unicul producător de agrișe în regiune, în cantități mari.
Dînsul ni s-a lăudat că, de acum încolo, îi va fi de mare ajutor la creșterea și păstrarea agrișelor… soarele. ”Cum adică soarele?”, l-am întrebat. Simplu. Grație unor instalații cu panouri fotovoltaice, care vor capta energia solară și o vor transforma ulterior în energie electrică, ce va fi utilizată pentru funcționarea pompelor de irigare și frigider.
”Am să devin producător nu numai de agrișe, dar și de energie electrică”, a declarat, mai în glumă, mai în serios, gospodarul, după care a accentuat: ”Nu aștept mare profit de la această realizare, dar aștept o satisfacție morală de la faptul că am contribuit măcar cu ceva la protecția mediului, astfel că atît copiii, cît și nepoții mei vor mînca produse pur ecologice”.
Ștefan Ocară s-a pricopsit cu trei instalații nou-nouțe de panouri fotovoltaice, care au fost date în exploatare pe 26 februarie. Cu această ocazie, au venit la Mărinici primari din satele vecine, reprezentanți ai Secției Agricole din Nisporeni, fermieri. Curiozitatea și entuziasmul a fost mare. Unde mai pui că e vorba de un proiect-pilot.
”Energia produsă de panourile fotovoltaice, care nu va fi consumată de Gospodăria Țărănească a lui Ștefan Ocară, va fi injectată în rețeaua ”Union Fenosa”, la un tarif stabilit de ANRE, ceea ce îi va aduce un beneficiu economic”, a explicat Valerian Colun, expert național în energetică. Dînsul a mai spus că, potrivit estimărilor specialiștilor, timp de 1200 de ore din cele 8760 din an panourile fotovoltaice lucrează la putere maximă în condițiile climaterice ale Republicii Moldova.
De notat că panourile respective au costat, în total, 34 mii dolari, din care 6850 dolari reprezintă contribuția beneficiarului, iar restul banilor e un grant oferit prin intermediul proiectului ”Suport pentru procesul național de planificare a adaptării Republicii Moldova la schimbările climatice”, finanțat de Ministerul Federal al Agriculturii, Mediului și Gospodăririi Apelor din Austria și implementat de către Agenția Austriacă de Cooperare pentru Dezvoltare și PNUD Moldova, în parteneriat cu Oficiul ”Schimbarea climei” din cadrul Ministerului Mediului.
Fiind întrebat cum de i-a reușit, Ștefan Ocară a răspuns scurt și clar: ”Prin insistență”. Dînsul ne-a mărturisit că-și dorește o afacere înfloritoare, pe care o va transmite ulterior fiicei mai mici.
La rîndul ei, fiica Doina i-a promis că, după finalizarea studiilor în România, neapărat va reveni acasă și îi va îndeplini dorința. ”Chiar dacă Moldova nu prea are ce oferi azi tinerilor, trebuie măcar noi să-i oferim ceva, pentru a ne crea viitorul la noi acasă”, a punctat tînăra.
Lasă un răspuns