Omul care dă viață lemnului

În fotografie: Meșterul Ștefan Ciobanu Foto din arhiva meșterului

 În fotografie: Meșterul Ștefan Ciobanu Foto din arhiva meșterului

În fotografie: Meșterul Ștefan Ciobanu
Foto din arhiva meșterului

La cei 72 de ani ai săi, tot copil se simte. Ștefan Ciobanu, celebru meșter popular din Călărași, face ce face, și tot jucării pentru copii confecționează imediat ce ia lemnul în mînă.
Mai are un motiv. Jucăriile din lemn se vînd cel mai bine, pentru că, explică dînsul, ” sînt ecologice”.
I-am deschis ușa recent. M-a primit cu brațele deschise și a tot povestit despre pasiunea sa. Mai bine de o oră, ne-a tot purtat prin labirintele vieții lui. Chiar dacă toată viața a muncit în construcții, a găsit mereu timp pentru pasiunea sa – cioplitul în lemn. ”Aveam un coleg de lucru, care era cioplitor în lemn. M-a interesat și am vrut să văd ce face și cum face. Într-o bună zi, mi-am zis că pot și eu”, povestește. Se întîmpla cu peste un sfert de veac în urmă.
Și a făcut citoare, melesteie, fundișoare, linguri din lemn… De cînd s-a pensionat, prelucrarea lemnului a devenit o sursă suplimentară de venit. A rămas, însă, și o mare pasiune a sa. Știe să meșterească orice din lemn. A făcut și mobilă, și porți, și rame pentru icoane sau fotografii, și ceasuri, și chiar telefoane. În tot ce face pune mult suflet.
De aceea și reușește.
Are o mulțime de diplome și premii. Nici nu le mai știe numărul. Are și mulți cumpărători. Vin de peste tot, chiar și de peste hotare. ”Este un american care vine de două ori pe an la mine și îmi comandă… avioane. Le confecționez în număr mare. Vara, revin acasă cei ce muncesc peste hotare, vin și străini, care mă ”curăță” de toate jucăriile.
Le iau pentru cadouri”, povestește meșterul. Astfel, lucrările lui au ajuns și în Marea Britanie, și în Canada, și în Rusia, și în Israel… A enumerat cel puțin 20 de țări.
Cu mult drag, și-a amintit de ziua cînd a fost acceptat în Uniunea meșterilor populari. Să fi fost cu vreo 20 de ani în umră. ”Am participat la o expoziție la Casa raională de cultură din Călărași. Printre oaspeți se afla și președintele Uniunii, Ion Bălteanu. S-a apropiat de mine, am discutat. La final, mi-a sugerat să organizez o expoziție acasă, ca o comisie să vină să-mi studieze lucrările”, povestește Ștefan Ciobanu. Așa a și făcut. În cîteva zile, au venit specialiști în domeniu la el, i-au studiat lucrările, i-au dat unele sfaturi și… l-au primit oficial în rîndurile Uniunii meșterilor populari. Astfel s-a produs debutul lui în lumea artelor.
Acum, toți îl știu pe lemnarul Ștefan Ciobanu. ”E un nene foarte plăcut. Creează tot felul de chestii din lemn. Mi-au plăcut mașinuțele lui… Mi-ar plăcea să înlocuiesc multe jucării chinezești din magazine cu cele pe care le confecționează meșterul Ștefan Ciobanu”, nota,  pe blogul său, Nata Albot, jurnalistă, stabilită cu traiul în Canada.
Este invitat la tot felul de expoziții. Exponatele lui sînt la mare căutare. ”Uneori, îmi pare rău să mă despart de ele, dar știu că trebuie s-o fac”, spune meșterul. Este foarte activ și creativ, iar lucrările sale, chiar dacă, la prima vedere, sînt asemănătoare, diferă între ele. Diferă, căci au o părticică din sufletul lui Ștefan Ciobanu.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *