Banii tai | Ion Gangan: ” Lumea înțelege că cineva ne-a dat sacul cu bani”
Cine ar putea cunoaște și vorbi mai bine despre investițiile capitale din anii trecuți la Nisporeni decît Ion Gangan, primar al orașului în perioada 2007-2015? În prezent, e consilier orășenesc, astfel că are ce spune la acest subiect.
Recent, l-am luat la întrebări, în mod special, privind investițiile capitale care au fost, sînt și vor fi în orașul Nisporeni.
Domnule Ion Gangan, ați fost primar de Nisporeni opt ani consecutiv. Ce realizări, la capitolul investiții capitale, ați obținut în acest răstimp?
E mult de vorbit. În electorala 2007, am schițat zece puncte prioritare: ce aș face, dacă aș deveni primar. Acum pot spune că le-am îndeplinit aproape pe toate. Nu vreau să mă laud, dar, pe parcursul activității mele, în cele două mandate, am adus în oraș circa de 30 milioane de euro, bani sub nerambursabili, adică granturi. Să începem cu centrul orașului, care a fost iluminat, amenajat cu trotuare, marcaje, locuri de parcare, semafor și altele. Am reparat capital sediul întreprinderii municipale ”Apă-Canal”, care se afla într-un hal fără de hal. Am mai reușit să obținem o donație de autospeciale pentru pompieri din Scoția. Sigur, au fost proiecte pe care le-am început, dar nu am reușit să le duc pînă la capăt, cum ar fi proiectul de aprovizionare cu apă potabilă a orașului Nisporeni. Era pe picior de pornire și proiectul de aprovizionare cu sistem de canalizare. De aceea mi-am dorit și al treilea mandat de primar. În plus, peste doi ani, orașul Nisporeni va împlini vîrsta de 400 de ani. Mi-aș fi dorit mult să fiu primar la această aniversare frumoasă.
Știu că ați acordat o atenție sporită salubrizării orașului Nisporeni.
Da. Inițial, nici nu mă așteptam că vom reuși să atragem un proiect foarte important privind salubrizarea orașului. Mă refer la construcția poligonului pentru deșeuri, unde au fost investite 14 milioane de lei. Mai apoi, am primit o autospecială pentru colectarea deșeurilor, care a costat un milion de lei. Iar mai tîrziu, prin intermediul altui proiect, la Nisporeni a ajuns un autogreider nou. Am reușit să achiziționăm și numeroase tomberoane pentru gunoi, care-s în curțile cetățenilor.
Am putea spune că ați scos orașul din gunoi?
Nu am scos orașul din gunoi, pentru că gunoi a fost, este și va fi. Dar am făcut primii pași pentru a ameliora situația în acest domeniu.
Ce proiecte de investiții capitale nu ați reușit să implementați?
Unicul meu regret este că nu am reușit să identific investitori pentru un proiect ambițios, care ținea de construcția unui parc industrial la Nisporeni și al unui parc de panouri fotovoltaice.
Cum apreciați eforturile actualului primar de a continua proiectele de investiții capitale începute de dumneavoastră?
Actualul primar este energic, depune eforturi pentru a finaliza proiectul ”Prut-Nisporeni”, care e deja pe ultima sută de metri. Nu cred că e cazul să amintesc despre importanța lui, fiindcă toată lumea așteaptă apa potabilă în casele lor. Eu, fiind consilier orășenesc, văd că primarul vrea să facă multe, înțelege de unde se iau și unde se duc banii publici. Problema e că, pe lîngă dorință, mai trebuie să ai darul de a bate în ușa care ți se va deschide și darul de a convinge donatorii ca să obții investiții. Îi doresc numai succes.
Dar consilierii îl susțin pe primar atunci cînd e vorba de investiții capitale?
Da. Primarul Grigore Robu nu are probleme din acest punct de vedere. Vă garantez 100%.
Să revenim la timpurile cînd dumneavoastră ați fost primar. Cum ați lucrat la capitolul transparența banilor publici și consultări publice?
Voi fi sincer: am lucrat slab la acest capitol. Mai puțină reclamă am făcut și mai mult lucru.
Nu e vorba de reclamă, ci de transparență. Cetățenii trebuie să știe despre cum și unde se cheltuie banii publici, banii lor. Iar autoritățile trebuie să se consulte cu ei atunci cînd e vorba de investiții capitale.
Asta parcă am făcut, dar trebuia de vorbit mai mult. Puțin am vorbit. Se discuta, se organizau focus-grupuri, două televiziuni, ziarele… Totuși, acum îmi dau seama că a fost puțin.
De ce?
Atunci cînd autoritățile publice locale vin în fața cetățenilor și spun că au cîștigat un proiect, de cutare sumă, cetățeanul ne înțelege greșit. Lumea înțelege că cineva ne-a dat sacul cu bani. Oamenii întreabă unde-s banii? Să înțeleagă toată lumea, măcar acum: nimeni nu ne dă bani în buzunar. Banii vin după îndeplinirea lucrărilor și merg de pe un cont pe altul spre agentul economic care a îndeplinit aceste lucrări, dar nicidecum în buzunarul primarului. Atunci cînd e vorba de banii europenilor, credeți-mă că aceștia sînt expertizați de sute și mii de ori.
În final, ce sfat i-ați da actualului primar?
Să continue proiectele începute. Să meargă la toate seminarele, trainingurile organizate la nivel național și internațional, fiindcă acolo e toată informația. De acolo poți culege multe idei de proiecte, poți face cunoștință cu potențiali investitori. În primărie trebuie să aibă un specialist în proiecte investiționale și o persoană responsabilă de relațiile cu publicul. Iată aceste două persoane trebuie să fie sateliții primarului. În rest, îi doresc să facă ca mine, și mai bine decît mine pentru binele orașului și al cetățenilor.
Lasă un răspuns